Somálský uprchlík, který útočil v Ohiu, byl prý „vojákem islamistů“

Na univerzitě ve městě Columbus útočil student ze Somálska (zdroj: ČT24)

V Ohiu útočil 18letý somálský uprchlík Abdul Razak Ali Artan, který měl v USA trvalý pobyt a studoval na místní univerzitě. Před několika měsíci si stěžoval, že se bojí modlit na veřejnosti kvůli tomu, jak americká média vykreslují muslimy. Policie prošetřuje možnost terorismu. Že byl útok záměrný, je ovšem zřejmé – Artan najel autem na chodník a zranil 11 lidí, než ho zastřelil policista. Agentura Amak, která šíří prohlášení teroristů, později oznámila, že šlo o „vojáka IS“.

Mladík vjel v pondělí ráno vozem do chodců a napadl několik lidí sekáčkem na maso. Během pár minut jej ale zneškodnil policista, který byl na místě. Univerzita okamžitě vydala výstrahu – původně kvůli „aktivnímu střelci“. Řada studentů se proto zabarikádovala na kolejích a v učebnách. Zásahové jednotky následně pátraly po možných komplicích.

Mezi zraněnými jsou studenti, absolventi i pracovníci fakulty. „Nejprve jsem si myslel, že to byla nehoda, dokud jsem ale nespatřil toho chlapa vyjít s nožem,“ podotkl jeden ze svědků, student Martin Schneider.

Uslyšel jsem auto, takové to kvílení brzd. Najednou se objevilo na chodníku a srazilo všechny, kdo byli před ním.
Angshuman Kapil
student

Policejní náčelnice Kim Jacobsová uvedla, že vyšetřovatelé nevylučují, že šlo o teroristický útok. Na kauzu si posvítí i úřad FBI. Podle Jacobsové je zřejmé, že měl Artan v úmyslu najet do chodců a je třeba zjistit, zda to plánoval předem.

Útok v Ohiu
Zdroj: Courtesy of Mason Swires/thelantern.com/Reuters

Artan vinil média, že vytváří chybný obraz o muslimech

Osmnáctiletý mladík somálského původu studoval na státní univerzitě v Ohiu řízení logistiky. Asi tři měsíce před útokem se v rozhovoru pro místní studentské noviny The Lantern svěřil reportérovi, že se obává reakcí ze strany spolužáků.

„Chtěl jsem se modlit na veřejnosti, ale bál jsem se kvůli tomu, co se děje v médiích. Jsem muslim. Když se na mě lidé podívají, na modlícího se muslima, nevím, co si budou myslet, co se stane,“ konstatoval tehdy student. „Ale nemám jim to za zlé. Je to médium, které vytváří obraz v jejich hlavách,“ zdůraznil Artan.

„Byl to milý člověk,“ řekl o útočníkovi kolega

Podle školy mladík nebyl problémový. Necelý rok pracoval ve společnosti Home Depot. Jeden ze zaměstnanců ho přitom popsal jako „milého, nenásilného člověka, který se s každým bavil“. 

Artanova rodina přišla do USA v roce 2014, předtím žila po odchodu ze Somálska v Pákistánu. V samotném státě Ohio pobývá asi osm tisíc Somálců, jde o druhou největší komunitu v USA po Minnesotě.

Místní muslimská komunita už útok odsoudila jako „nesmyslný čin“ a vyzvala vyšetřovatele, aby dělali svou práci. Její zástupci ale varovali před nenávistí a doufají, že v Ohiu budou nadále všechny náboženské skupiny respektovány.

Mladík na sociálních sítích odsuzoval útoky na muslimy

Jeden z členů komunity uvedl, že Artanova rodina je jeho činy šokována. Jeho matka si prý v poslední době stěžovala na mladíkovy známky. Na Artanově údajném Facebooku se často objevovaly stížnosti týkající se útoků na muslimy – podle CNN šlo třeba o události v Barmě.
Krátce před útokem napsal: „Vidět, jak mé souvěrce muslimy mučí, znásilňují a zabíjejí v Barmě, vedlo k bodu varu.“

Americké úřady v posledních měsících varovaly, že se extremisté snaží nabádat takzvané osamělé vlky k útokům nožem a automobily, jelikož to považují za jednodušší systém než klasické bombové útoky.

Útok v Ohiu podle bezpečnostních expertů odpovídá instrukcím IS o chování „osamělých vlků“ v západních státech. Říjnové číslo vícejazyčného časopisu teroristů Rumiyah popisovalo techniku bodných ran a další číslo vražedné operace automobilem. Minulý víkend časopis informoval o dalších možných útočných metodách, které zobrazovalo i brutální video.

Konkrétně Islámský stát (IS) vyzval své stoupence, aby použili k útokům jakékoli zbraně, které mají k dispozici. Radikálové také nabádali k použití vozidla při útoku na průvod, který se konal o víkendu v souvislosti s Dnem díkůvzdání v New Yorku. Tam ale k žádnému incidentu nedošlo.