Za názor zavírá jen slabý stát. Otevřená zpověď lídra ruské opozice pro ČT

Války v zahraničí jsou odrazem ruské války doma, říká Putinův kritik (zdroj: ČT24)

Vladimir Kara-Murza je v domovině přísně sledovaným mužem. Se štábem ČT si povídal o válkách v ruské režii, jejich ohlasu u veřejnosti nebo o Západu. Na Putinův režim má jasné názory a ví, že kvůli nim může narazit – ostatně jako jeho předchůdce a někdejší kolega Boris Němcov, údajně zabitý kvůli svému postoji. O poměrech v Rusku otevřeně a vlastníma očima v následujícím rozhovoru:

Jak společnost v Rusku dnes vnímá války (Sýrie, Krym, Donbas), které vede jeho stát?

Jestliže sledujete státní televize, které jsou primárním zdrojem informací pro více než 80 % lidí, nikdy se například nedozvíte, že Putin skutečně řídí válku s Ukrajinou. Řeknou vám, že na Ukrajině vládne cosi jako fašistická banderovská junta, která utlačuje ukrajinský národ, a lidé na východě země se zkrátka postavili proti této juntě. Toto je oficiální obrázek v médiích o válce na Ukrajině.

Ti, kteří mají přístup k nezávislým zdrojům na internetu, mají názory docela odlišné. Před dvěma roky v září 2014 proběhl v Moskvě velký mírový pochod proti ruské agresi na Ukrajině, který vedl právě Boris Němcov. Tehdy se pochodu účastnily desítky tisíc lidí. Vyjádřit takto veřejně dnes v Rusku názor může být ale velmi nebezpečné, může vám být vyhrožováno, můžete být zavřen, někdy dokonce zavražděn.

Podle Levada centre, posledního relativně nezávislého centra pro výzkum veřejného mínění, na otázky typu „Mělo by Rusko poslat vojáky na Ukrajinu?“, které pravidelně pokládají běžným lidem na ulici, stále odpovídá více než 50 procent obyvatel: „Ne, nemělo by, neměli bychom vést válku s Ukrajinou.“

A to stále i přes silnou propagandu státních médií a atmosféru represí a nenávisti, která je vyvolávána… To je také důvod, proč musí státní televize stále vyostřovat své lži, protože ruští vojáci tam zkrátka fakticky jsou.

Je možné, že ruský stát dnes své války doslova potřebuje?

Jako historik mohu potvrdit, že autoritářské režimy se běžně chovají stejně autokraticky v zahraniční politice jako uvnitř svých zemí. Jestliže režim pošlapává právo svých občanů a nedodržuje zákony ve své zemi, bylo by naivní očekávat od něj, že bude respektovat práva mezinárodní… Veškeré Putinovy války, to je pouze pokračování jeho chování uvnitř jeho vlastní země. Většina západních států před tím bohužel dlouho zavírala oči.

Čím si vysvětlujete více než 70procentní oblibu prezidenta Putina, kterou si drží nepřetržitě od svého zvolení prezidentem v r. 2000? Může to být i právě díky těmto válkám?

No, oficiální zdroje říkají, že je to dokonce 86 procent. To je však absolutně bezvýznamné… V autoritářském státu nemají názory lidí vůbec žádný význam. Představte si tu situaci: zazvoní vám telefon nebo někdo zazvoní na dveře a vyhrkne na vás: Podporujete Putina? Ano, nebo ne? A vy moc dobře víte, co může následovat…

Víte o lidech, kteří jsou zavření, kterým je vyhrožováno nebo kteří přišli o život. Co můžete říct? Více než 16 let jsme neměli v zemi spravedlivé volby. Jaká je skutečná popularita Putina, to nikdo neví. V naší zemi dnes nejsou žádné nástroje ke zjištění skutečné popularity.

Já bych řekl, že mnohem lepší způsob k posouzení reálné popularity je chování samotného režimu. Jestliže byste skutečně měli 90procentní popularitu, proč musíte kontrolovat průběh voleb, zavírat lidi za projevení názoru a rušit pokojné demonstrace? Toto je chování státu, který se cítí být slabý.

Je vůbec možné nějak zastavit ruské válčení?

Nejdříve ze všeho musíme zastavit Putina, toto je hlavně úkol pro ruské občany, ruské demokraty… Co se týče západních států, nejprve by měly přestat podporovat Putina. Přestat jej nazývat partnerem na mezinárodní scéně. A zastavit finanční ráje, které využívají Putinovi lidé pro úschovu svých nakradených peněz v západních bankách.

Často srovnáváme současný Putinův režim s režimem sovětským. Vidíme skutečně mnoho podobností, ale jedna důležitá změna zde je: členové sovětského politbyra si neotevírají bankovní účty na Západě, neposílali sem své děti ke studiu, nenakupovali si zde jachty a nemovitosti – to současní lídři dělají. Chtějí vládnout Rusku diktaturou jako v zemích třetího světa, svého bohatství si ale chtějí užívat v demokratických zemích na Západě. To je třeba zastavit.