Zpravodaj ČT ze severu Iráku: Z města Bašika zbyly ruiny

Co za sebou nechali prchající islamisté? Štáb ČT zjišťoval v jednom z iráckých měst (zdroj: ČT24)

Irácké město Bašika leží na střetu zájmů irácké vlády a Kurdů. „Bašika znamená Dům milenců, zdejší trosky už ale ničím romantické jméno místa nepřipomínají,“ popsal z místa reportér ČT Jakub Szántó. Dříve etnicky smíšené město osvobodili od nadvlády teroristické organizace Islámský stát (IS) Kurdové. Bezpečné ale stále není.

„Šestnáct lidí z Islámského státu se tady vynořilo z tunelů. My jsme je ale zastavili. Tři se pak vyhodili do vzduchu, ostatní jsme postříleli,“ popsal Sirvan Meiro z kurdské bezpečnostní služby.

Podzemí Bašiky skrývá tunely, které sloužily bojovníkům IS k ochraně před americkými nálety. Chodby jsou nezvykle rozsáhlé a většina tunelů je elektrifikovaná – islamisté v nich měli i ledničky nebo vařiče. „Všechno to tady vyhloubili zajatci Islámského státu ze vzdálených oblastí země,“ vysvětlil Meiro. Stejné tunely teď islamisté využívají během probíhající bitvy o nedaleký Mosul.

„Teď když jsme vyčistili město a tunely, pracujeme na tom, aby se sem vrátil život. Infrastruktura je zcela zničená,“ řekl kurdský frontový velitel Muhammad Tarár. Do Bašiky se zatím nikdo z místních nevrátil. Všichni z této oblasti, která má 150 tisíc obyvatel, zůstávají v uprchlických táborech a vzdálených městech.

Řádění islamistů se nevyhnulo ani mešitám, celé čtvrti jsou srovnané se zemí a především zaminované. Jakékoliv rekonstrukci tak bude muset předcházet důkladné a velmi nákladné odminování, na které ale teď nejsou peníze.

Irácký parlament zlegalizoval šíitské milice

Proti IS bojuje v Iráku řada skupin, mezi nimi i šíitské milice. Irácký parlament teď přijal zákon, který tyto milice legalizuje a přiznává jim stejná práva jako armádě. A to navzdory tvrdému odporu sunnitských stran, které to vnímají jako těžkou ránu procesu smiřování mezi sunnity a šíity. Ten je považován za předpoklad pro trvalé rozbití teroristické organizace Islámský stát (IS).

Šíitští bojovníci západně od Mosulu
Zdroj: Chalid al Mousily/Reuters

Pro zákon, který přiznává šíitským milicím plně legální status „záložních“ sil pro armádu a policii a zmocňuje je k potírání bezpečnostních a teroristických hrozeb v zemi, zdvihlo ruku 208 ze 327 poslanců, upřesnila agentura AP. Okamžitě ho naproti tomu odmítli menšinoví sunnitští arabští politici a zákonodárci, podle nichž jde o důkaz „diktatury“ irácké šíitské většiny.

„Většina nemá právo určovat osud kohokoli jiného,“ citovala AP prohlášení významného sunnitského politika a jednoho ze tří iráckých viceprezidentů Usámy Nudžajfího. „Ten zákon musí být revidován,“ řekl Nudžajfí na tiskové konferenci po hlasování. 

Schválený zákon podřizuje milice velení šíitského premiéra Hajdara Abádího a přiznává milicionářům platy a důchody podobné odměnám vojáků a policistů. Premiér Abádí ve vydaném prohlášení přijetí zákona uvítal a uvedl, že síly Lidové mobilizace, jak zní formální název milicí, budou zahrnovat všechny irácké náboženské frakce.

Tím podle agentury AP narážel na mnohem menší a slabší sunnitské kmenové síly. Šíitské milice čítají přes 100 tisíc mužů. „Lidová mobilizace bude reprezentovat a bránit všechny Iráčany, ať jsou kdekoli,“ ujistil Abádí.

  • Irácká vláda začala finančně podporovat a vyzbrojovat šíitské milice krátce poté, co IS v roce 2014 dobyl velkou část severní a západní oblasti Iráku.
  • Milice sehrály klíčovou roli při zadržování postupu IS na Bagdád a šíitská svatá města Karbalá a Sámarra v létě 2014 a později pomohly při osvobozování území držených IS jižně, severovýchodně a severně od Bagdádu.
  • Iráčtí sunnitští Arabové a skupiny na obranu lidských práv si však dlouhodobě stěžují na chování milicionářů na osvobozených územích. Obviňují je ze zabíjení, znásilňování a krádeží nebo ničení majetku v oblastech, odkud milicionáři vyhnali bojovníky IS. To velitelé milicí popírají.
  • V současnosti mají milice za úkol vyhnat islamisty z města Al Afar západně od Mosulu.
  • Zdroj: ČTK