Hurikán Otto má v Kostarice devět obětí, už je nad Pacifikem

Hurikán Otto zabil v Kostarice nejméně devět lidí, další se tam pohřešují, oznámily tamní úřady. Celkový počet obětí hurikánu, který v pátek již jako tropická bouře přešel přes Nikaraguu do Tichého oceánu, se tak zvýšil na třináct. Začátkem týdne zemřeli čtyři lidé v Panamě.

Kostarický prezident Luis Guillermo Solís vyjádřil pozůstalým obětí soustrast a oznámil, že několik lidí se ještě pohřešuje. Řekl také, že během několika hodin napadlo v zemi tolik srážek, kolik běžně spadne za měsíc. Poškozeno bylo mimo jiné přes 1200 domů a několik desítek silnic.

Hurikán Otto dorazil z Karibiku nad pevninu ve čtvrtek, kdy se dostal nad jižní Nikaraguu. Tam způsobil značné škody na infrastruktuře, ale zatím z této země nejsou hlášeny oběti. Hurikán provázel vítr o rychlosti až 177 kilometrů v hodině. V nikaragujském San Juanu bouře poničila asi padesát domů a vyvrátila mnoho stromů.

Počátkem týdne Otto ještě jako tropická bouře zabil čtyři lidi v Panamě. Podle tamní civilní obrany byly příčinou padající stromy a sesuvy půdy. Přírodní živel zničil desítky domů, přerušil letecký provoz a musely kvůli němu být uzavřeny i školy.

Bouře Otto se vytvořila v samém závěru letošní atlantické hurikánové sezony, která potrvá do konce listopadu.