Z debaty francouzských Republikánů vyšel podle průzkumu vítězně Fillon

Petr Zavadil k debatě francouzských Republikánů (zdroj: ČT24)

Čtvrteční debatu obou finalistů prezidentských primárek francouzské pravice vyhrál expremiér a vítěz prvního kola stranického klání Francois Fillon. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury Elabe. Fillon během debaty prohlásil, že má připravený mnohem radikálnější plán změn než bývalý premiér Alain Juppé.

Podle ankety Elabe připadal výkon Fillona přesvědčivější 71 procentům dotázaných konzervativních a středopravicových voličů. Pokud jde o průměr všech voličů nehledě na jejich politické preference, tak za vítěze debaty označilo Fillona 57 procent dotázaných.

Podle dopisovatele deníku Le Monde Fabrice Martina Plichty byla debata obou kandidátů nudná. „Představovali hlavně své programy a dávali si pozor, aby se neatakovali,“ uvedl Plichta ve vysílání ČT24. 

Události: Debata mezi Fillonem a Juppém (zdroj: ČT24)

Fillon si podle Plichty v kampani získal na svou stranu například hodně katolíků. „Je věřící a praktikující katolík, uměl to dobře prodávat a skutečně oslovil katolické voliče,“ uvedl Plichta. Pro hodně Francouzů je ale jeho program dost problematický, podotkl.

Fillon a Juppé mají odlišné názory na řadu klíčových ekonomických a sociálních otázek. Fillon například navrhuje delší pracovní týden a radikální snížení počtu pracovních míst ve veřejném sektoru, což Juppé považuje za nerealistické.

„Reformy nesmí být trestem, naopak musí přinášet naději,“ řekl Juppé. Dodal, že chce upevnit francouzský sociální model.

  • Volí se dvoukolovým systémem. První kolo proběhne 23. dubna a druhé 7. května příštího roku. Do druhého kola vždy postupují dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů.
  • Funkční období prezidenta je pět let, každý může být zvolen nejvýše na dvě po sobě jdoucí období.
  • Prezident má poměrně silné postavení, může například rozpustit Národní shromáždění, zodpovídá za zahraniční politiku a ozbrojené síly, podepisuje zákony nebo je vrací parlamentu, má právo udělovat milosti.
  • V posledních volbách v roce 2012 zvítězil socialista Francois Hollande s 51,6 % hlasů nad republikánem Nicolasem Sarkozym s 48,4 % hlasů.

Fillon chce zrušit sankce Rusku a spolupracovat v boji s IS

Oba kandidáti o prezidentskou nominaci tradiční pravice se liší i v názorech na postoj k Rusku. Zatímco Juppé chce pokračovat v tlaku na Moskvu kvůli jejímu počínání na Ukrajině a v Sýrii, Fillon chce ustoupit od protiruských sankcí a spolupracovat v boji proti radikálnímu hnutí Islámský stát.

F. M. Plichta, dopisovatel deníku Le Monde: Debata to byla nudná (zdroj: ČT24)

První kolo primárek, které se konalo minulý týden v neděli, Fillon nečekaně vyhrál. O vítězi a tedy i prezidentském kandidátovi hlavní pravicové strany Republikáni se rozhodne tuto neděli.

Vládní socialisty, tradiční levicovou sílu Francie, čekají primárky v lednu. Do poloviny prosince chce nynější socialistický prezident Francois Hollande oznámit, zda taky bude kandidovat.

Dvoukolová prezidentská volba ve Francii je plánována na 23. dubna a 7. května příštího roku. Hned poté se mají 11. a 18. června uskutečnit parlamentní volby.

Vydáno pod