Plameny spalují obytné čtvrti v izraelské Haifě, šedesát tisíc evakuovaných

Šedesát tisíc lidí muselo opustit své domovy v Haifě na severu Izraele kvůli rozsáhlému lesnímu požáru, jenž zasáhl obytné čtvrti. Kvůli živlu byla dočasně uzavřena i klíčová dálnice spojující Jeruzalém a Tel Aviv. Podle premiéra Benjamina Netanjahua země čelí vlně žhářského teroru.

Největší severoizraelské město vyhlásilo stav nouze - zasáhly ho lesní požáry, které sužují zemi už třetím dnem.

Úřady evakuují desetitisíce lidí, uzavřeno bylo několik silnic, nemocnic a škol. Z preventivních důvodů byla evakuována i místní univerzita a izraelská energetická společnost vyhlásila pohotovost.

„Evakuovali jsme tři čtvrti a jsou tam lidé, kteří tam uvázli. Oheň se stále šíří a plameny se blíží k čerpací stanici,“ řekl AFP mluvčí hasičů Kayed Daher. Jeden z fotografů AFP zveřejnil snímky, na nichž desetimetrové plameny ničí obytné domy na předměstí 250tisícové Haify.

Kvůli poškození některých částí vedení byl proud na několika místech přerušen.  Nejméně jeden z požárů zřejmě způsobil odhozený oharek cigarety na místě, kde byly hořlaviny.

Nejméně polovina z ohňů byla založena úmyslně, oznámil ministr veřejné bezpečnosti Gilad Erdan. Čtyři podezřelí žháři už byli zatčeni a stanou ještě ve čtvrtek před soudem v Jeruzalémě. Žháři se prý pokusili zapálit i hasičskou stanici v Haifě, aby ztížili hašení.

Každý požár způsobený žhářem, nebo podněcování ke žhářství, je terorismem aosoby za to zodpovědné poženeme před spravedlnost.
Benjamin Netanjahu
izraelský premiér

Požár zuří i v židovské osadě Talmon na Západním břehu Jordánu, kde se plameny od hořících plynových zásobníků rozšířily do okolí a obyvatelé museli být evakuováni. V osadě Modiin zůstaly uzavřeny školy i několik silnic.

Očekává se, že požáry budou uhašeny možná až příští týden. Policie nyní zjišťuje, zda je mezi ohnisky nějaká spojitost, nebo se rychle šíří jen kvůli silnému větru. V Izraeli navíc panovalo minulé dva měsíce mimořádné sucho.

Dohromady v Izraeli pomáhá deset letadel z ciziny. Do hašení jsou zapojeny stroje z Řecka, Itálie, Chorvatska a Kypru. Dvě letadla slíbil izraelskému premiérovi i ruský prezident Vladimir Putin.

Češka žijící v Izraeli: Ohně se prý daří dostat pod kontrolu (zdroj: ČT24)

Palestinské úřady se k možným obviněním zatím nevyjádřily. Naopak Izraeli nabídly v boji s požáry pomoc. Jak uvedla palestinská agentura WAFA, Palestinci by mohli poskytnout tým hasičů. Podle zástupce palestinské civilní obrany představuje nabídka „humanitární gesto“. Palestinci Izraelcům pomáhali i během požáru v roce 2010.

Haifa zažila velký požár před šesti lety, kdy s hašením musel pomáhat americký tanker. O život tehdy přišlo 40 lidí, většinou vězeňských strážců a policistů.

Vydáno pod