Rusko i povstalci dali zelenou dodávkám pomoci do Aleppa

Syrská ozbrojená opozice souhlasí s plánem OSN na zásobení východního Aleppa a evakuaci zraněných a nemocných. Opozice vyjádřila svůj souhlas písemně a verbální souhlas má OSN také od Ruska a nyní ještě čeká na svolení syrské vlády. Konvoje s pomocí jsou už připraveny v Turecku.

Syrská armáda obnovila boje o východní, povstalci ovládanou část Aleppa v září. Podle odhadů zde zůstává na 275  tisíc lidí, kteří nemají přístup ke zdroji potravin ani léků. Poslední potravinovou pomoc spolupracovníci OSN rozdali 13. listopadu.

„Doufáme, že získáme povolení ruské i syrské strany. Dnešní reakce Ruska byla kladná. Plán B znamená, že lidé vyhladoví, a to nelze dovolit,“ řekl Egeland. Na přípravu operace, jíž poradce OSN pro humanitární záležitosti Jan Egeland označil za „komplikovanou a nebezpečnou“, potřebuje organizace 72 hodin.

Zničená sanitka v oblasti Aleppa
Zdroj: Ammar Abdullah/Reuters

Plán zahrnuje i vystřídání třiceti lékařů, kteří jsou stále přítomní ve východním Aleppu. Poradce OSN pro humanitární záležitosti doufá, že by se humanitární operace mohla uskutečnit „v několika příštích dnech“. „Chceme rovněž spustit systém, který by pomohl dostat se z této šílené situace, kdy jsou lékařská zařízení, kliniky a nemocnice terčem nových a nových útoků,“ uvedl Egeland.

Zdravotnická zařízení by měla být jasně označena, využívána jen pro civilní účely a jejich poloha oznámena „všem vojenským hráčům, kteří útočí ze vzduchu, aby bylo zabráněno dalším útokům“, dodal.

Na evakuaci z Aleppa čekají stovky zraněných. Jak před pár dny oznámila OSN, v obléhaných oblastech v zemi žije odhadem 974 tisíc Syřanů. Asi 850 tisíc jich je v obležení vládních jednotek, zbytek se nachází v místech, která obléhají radikálové z Islámského státu a další rebelové.