Při sebevražedném útoku v Turecku zemřeli dva lidé

Výbuch u vládní budovy v tureckém městě Adana zabil nejméně dva lidi a dalších 33 osob zranil. Zřejmě šlo o sebevražedný útok. Ministr práce řekl, že za ním může být Strana kurdských pracujících (PKK). K činu se zatím nikdo nepřihlásil.

Podle médií došlo k výbuchu kolem šesté hodiny ráno v autě, které bylo na parkovišti naproti vládní budově. Šestipatrové sídlo guvernéra je poškozeno, výbuch vyrazil okna, zničil část čelní stěny a poškodil několik automobilů. Televize ukázala hořící auta a hustý dým na parkovišti.

Město Adana leží asi 40 kilometrů od tureckého středomořského pobřeží a v šestnáctikilometrové vzdálenosti od vojenské základny Incirlik, kterou Turecko poskytlo Spojeným státům k útokům na radikály v Sýrii. Rodiny tamního personálu dostaly už v březnu kvůli špatné bezpečnostní situaci příkaz odejít z Adany i dalších částí Turecka.

Útočila zřejmě sebevražedná atentátnice

„Naši lidé jsou stále terčem hrozného násilí. Ve jménu lidskosti budeme pokračovat v našem boji proti terorismu až do konce,“ napsal na Twitteru turecký ministr pro záležitosti EU Ömer Celik, který hovořil s adanským guvernérem Mahmutem Demirtasem. Podle něj je za útokem zřejmě sebevražedná atentátnice.

„Zdá se, že za tou ranní věcí je znovu PKK, vypadá to jako další jejich akce,“ řekl turecké redakci CNN ministr práce Mehmet Müezzinoglu.

K útoku se nikdo nepřihlásil. Podobné útoky v poslední době v Turecku páchali podle Reuters kurdští radikálové nebo takzvaný Islámský stát.