Nursultan nebo Nazarbajev? Kazašská metropole Astana se nejspíše přejmenuje

Kazašské hlavní město Astana zřejmě brzy dostane nové jméno. Dohodli se na tom poslanci kazašského parlamentu. Varianty jsou dvě: buď Nursultan nebo Nazarbajev. Podle informace kazašských médií tak chtějí zastupitelé národu navěky připomenout zásluhy prvního a zatím jediného prezidenta nezávislého Kazachstánu Nursultana Nazarbajeva.

Podle předkladatele návrhu poslance Kanyše Sultanova jde o krok ve světě obvyklý. Kazašský národ si prý změnu názvu hlavního města zaslouží. Jménem šestasedmdesátiletého prezidenta by měly být pojmenovány i další lokality a významné objekty v zemi, napsala agentura Tengrinews.

Návrh, který prý na společném zasedání obou parlamentních komor podpořilo mnoho poslanců a ministrů, musí schválit sám Nazarbajev. „Může souhlasit, může i nesouhlasit. Schválí-li návrh, bude vytvořena zvláštní komise, která věc promyslí,“ řekl poslanec Vladislav Kosarjov.

Otec národa se dočká i zvěčnění na bankovce

Nazarbajev si buduje kult osobnosti. V Astaně funguje muzeum na jeho počest, vzniknul o něm oslavný filmový portrét, nechá se titulovat jako „Otec národa“. Od 1. prosince bude navíc v oběhu nová bankovka v hodnotě 10 000 kazašských tengů (přibližně 758 korun) - s jeho portrétem.

Nová bankovka kazašské měny s portrétem prezidenta Nazarbajeva
Zdroj: Reuters/National Bank of Kazakhstan

Zemi vládne nepřetržitě od roku 1991, loni na jaře popáté obhájil úřad hlavy státu, když ve volbách získal skoro 98 procent hlasů. Mezinárodní pozorovatelé ale toto i předchozí hlasování neuznali jako spravedlivé a svobodné. Podle nich se Nazarbajev drží u moci na základě nedemokratických zákonů a pomocí potírání opozice.

  • Nazarbajev je ve své zemi v podstatě neomezeným vládcem. Stát bohatý na nerostné suroviny řídí pevnou rukou a vlivové skupiny vyvažuje tak, aby neztratil přízeň západních, čínských a ruských investorů. Státní moc rozdělená mezi špičky klanových skupin tvrdě potlačuje jakékoli projevy náboženského radikalismu, ale i pokusy o demokratizaci autoritářského politického systému.