Nový šéf OSN: Nepřátelství vůči uprchlíkům se z Evropy šíří po celém světě

Podle nastupujícícho generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese se z Evropy šíří do světa virus nepřátelství vůči uprchlíkům, které je přitom třeba chránit. Lidé uprchlíky odmítají v souvislosti s obavami z globalizace, na kterou doplatili. Navíc se cítí být ignorováni politiky, což je přivání do tábora nacionalistů. Podle Guterrese se to projevilo v amerických prezidentských volbách i při referendu o vystoupení Británie z Evropské unie.

Svět podle designovaného šéfa OSN musí chránit uprchlíky přicházející z válečných zón, jako je Sýrie, ale nebude to lehké, protože vyspělé státy se obracejí k nacionalismu.

„V roce 2016 jsme byli svědky dramatického zhoršení mezinárodního režimu ochrany uprchlíků,“ prohlásil Guterres, který do loňského prosince zastával funkci Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). „Tento příklad začal ve vyspělých státech, hlavně v Evropě, a nyní se šíří jako virus do dalších částí světa,“ dodal.

Z globalizace zdaleka netěžili všichni

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle Guterrese souvisí odmítání běženců s širšími obavami z globalizace. Přitom ještě v polovině 90. let 20. století panovala shoda, že z globalizace budou těžit všichni. „Jenže mnoho lidí zůstalo pozadu…, (i) ve vyspělém světě jsou lidé poražení globalizací,“ uvedl někdejší portugalský premiér. „Takže globalizace nebyla tak úspěšná, jak jsme doufali, a mnoho lidí se na ni nejen naštvalo, ale získalo pocit, že politické establishmenty a mezinárodní organizace tomu nevěnují pozornost a nestarají se o ně,“ doplnil.

Důkazem je podle Guterrese hlasování Američanů v oblastech, kde upadá průmyslová výroba. Republikánský kandidát Donald Trump vyhrál americké prezidentské volby i díky podpoře těch, jejichž práce se přesunula do zemí s levnější pracovní silou.

António Guterres se ujme funkce generálního tajemníka OSN 1. ledna.