Obama naposledy uděloval Medaile svobody. Ocenění dostali Gates, Redford či Rossová

Bylo to naposledy, co Barack Obama ve svém prezidentském úřadu ocenil Medailí svobody významné postavy amerického společenského života. Tentokrát v Bílém domě předal vyznamenání 21 osobnostem, mezi nimiž nechyběli herci, zpěváci, sportovci, vědci či filantropové. „Toto jsou lidé, kteří mě velmi osobně ovlivnili a pomohli mi stát se tím, čím jsem,“ vyjádřil se Obama.

Ocenění jsou udělována osobnostem, které „se zvlášť zasloužily o obranu národních zájmů Spojených států, světového míru nebo kulturních a jiných významných veřejných či soukromých výdobytků“. 

Mezi letošními laureáty jsou herci Tom Hanks, Robert De Niro a Robert Redford, basketbalové legendy Michael Jordan a Kareem Abdul-Jabbar nebo rocker Bruce Springsteen a soulová zpěvačka Diana Rossová.

Medaili si odnesl rovněž zakladatel společnosti Microsoft a mecenáš Bill Gates se svou ženou Melindou, kteří byli vyznamenáni za filantropickou činnost, nebo architekt Frank Gehry, mimo jiné spoluautor pražského Tančícího domu. 

Vyznamenání převzala i známá komička a moderátorka televizních talkshow Ellen DeGeneresová, u níž Obama vyzdvihl osobní odvahu, když se v roce 1997 přihlásila k homosexuální orientaci. „Teď, když už jsme pokročili tak daleko, je snadné zapomenout… kolik odvahy musela mít Ellen, když se před téměř 20 lety veřejně přihlásila ke své homosexualitě,“ řekl. „Muselo to být nesmírně těžké, riskovat svou kariéru - lidé takové věci nedělají často,“ citují média Obamu.