Kolumbijská opozice odmítá novou podobu dohody s FARC

Kolumbijská opozice v čele s exprezidentem Álvarem Uribem nesouhlasí s novou dohodou o míru, kterou připravila vláda a povstalci z hnutí FARC předminulý týden. Text, který má nahradit dohodu odmítnutou voliči v říjnovém referendu, by měl být podepsán tento týden. Podle neoficiálních informací v místním tisku by měl novou dohodu schvalovat už jen Kongres.

„Dohoda je pouhou retuší té předchozí, kterou občané v referendu zamítli,“ uvedl senátor a exprezident Uribe. Nelíbí se mu zejména, že bývalí povstalci se mají moci účastnit politického života. Uribe také vyzval zástupce FARC ke schůzce, ti to ale odmítli.

Kolumbijský exprezident Alvaro Uribe
Zdroj: John Vizcaino/Reuters

Šéfové gerily jsou od pondělka v Bogotě, kde diskutují s vyjednávacím týmem vlády prezidenta Juana Manuela Santose o tom, jak bude nová dohoda uvedena do praxe. Lídr vládních vyjednavačů Humberto de la Calle nový text hájil a vyzval opozici, aby dokument v zájmu dosažení míru po půlstoletí podpořila.

„Nastal čas, abychom se sjednotili kolem této nové vylepšené dohody a pokročili v ukončení konfliktu a nastolení míru. Kolumbijci již nemohou žít v nejistotě,“ naléhal de la Calle. Podle něj nová dohoda zahrnuje mnohé z toho, co její odpůrci požadovali, a všechno to, co bylo možné s povstalci z FARC dohodnout.

Původní dohoda o konci více než padesátileté občanské války v Kolumbii, která si vyžádala životy čtvrt milionu lidí, byla podepsána letos 26. září. Předcházela jí čtyřletá jednání v Havaně a prezident Santos dostal za ukončení konfliktu letos Nobelovu cenu míru. Dohodu ale 2. října odmítli voliči v referendu. Nový text byl dojednán 12. listopadu rovněž v Havaně.

Vydáno pod