Melbourne ochromila „astmatická bouře“, stovky lidí se dusily

Obyvatelé australského Melbourne se v pondělí večer nestačili divit – z normálního živlu se vyklubal vzácný jev zvaný „astmatická bouře“. Místo odklízení škod tak měli plné ruce práce záchranáři. Místní ambulance zaznamenala celkem 1870 tísňových hovorů, tedy šestkrát víc než obvykle. Podle australských médií zemřeli v souvislosti s bouří dva lidé.

Nemocnice v Melbourne musely nasadit šedesát dalších sanitek, nemocným se snažila pomoci i policie a hasiči. Své brány byla nucena otevřít pro veřejnost i soukromá zdravotnická zařízení.

Někteří lidé měli astmatický záchvat poprvé v životě

„Bylo to bezprecedentní,“ řekl výkonný ředitel ambulance Victoria Mick Stephenson. Celkem dvě stovky lidí hlásily potíže spojené přímo s astmatem, 600 dalších pak mělo obecně dýchací potíže. „Řada lidí zažila svou vůbec první zkušenost s astmatem,“ konstatoval Stephenson.

Místní média sdělila, že vzácný jev zřejmě vedl k úmrtí dvou lidí včetně jednoho pacienta, který musel čekat půl hodiny na sanitku.

Bouře v Austrálii
Zdroj: ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Astmatickou bouři způsobilo extrémní množství pylu z jílku, jejž rychle rozšířil silný vichr. V Austrálii trpí astmatem každý desátý člověk a osmdesát procent alergiků má problémy právě kvůli tomuto pylu.

Když se zkombinuje s deštěm, rozkládá se na menší částice, které člověk snáze vdechne, což u něj může vyvolat astmatický záchvat. V pondělí byla přitom v oblasti Melbourne koncentrace pylu dvojnásobná oproti tomu, co je běžný den považováno za vysoké číslo.

„Je to poměrně vzácné, v tomto století jsme v Melbourne zaznamenali jen dva případy,“ řekl k astmatické bouři odborník na astma Robin Ould. Alergici by podle něj měli mít vždy po ruce preventivní léky, protože podobné incidenty nelze předvídat.

Vydáno pod