Beztrestnost za sex s nezletilými dívkami? Turci stáhli zákon na poslední chvíli

Turecký premiér stáhl návrh zákona, který měl omilostnit muže odsouzené za sex s nezletilými dívkami v případě, že šlo o jejich manželky. Návrh z pera Erdoganovy vládnoucí strany AKP vyvolal protesty v Turecku a odsoudila jej i organizace OSN. Podle kritiků legitimizoval zneužívání dívek a praxi dětských nevěst.

Vláda stáhla kontroverzní legislativu na poslední chvíli – v úterý mělo dojít na finální hlasování v parlamentu, jemuž dominuje právě AKP. Premiér Binali Yildirim prohlásil, že je čas dát opozici prostor, aby rozpracovala vlastní návrhy. Zákon se tak vrací zpět do výboru.

Právě opozice návrh odmítla. K jeho stažení ale vyzvala turecký kabinet i organizace OSN. Takový zákon by podle ní uškodil snahám bojovat proti sexuálnímu zneužívání a dětským manželstvím. Aktivistky tvrdí, že se Erdogan snaží dostat ženy do podřízené pozice.

Dětské svatby jsou v Turecku stále rozšířené. Vláda chtěla pomocí zákona omilostnit muže, kteří si vzali nezletilé dívky zjevně s jejich souhlasem, případně se souhlasem jejich rodin. „Návrh nepřináší amnestii pro násilníky… Je to jen krok, který by vyřešil problémy v některých částech naší země,“ bránil zákon ministr spravedlnosti Bekir Bozdag.

Už v červenci turecký ústavní soud zrušil část trestního zákona, který označoval veškeré sexuální praktiky týkající se dětí pod 15 let za pohlavní zneužívání.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zdroj: Yasin Bulbul/Presidential Palace/Reuters

Snažili jsme se ochránit osamělé matky, zní z vládní AKP

Podle poslankyně za AKP Ravzy Kanové má nová norma v první řadě zajistit normální život ženám, které se vdaly v důsledky jiných kulturních tradic jako nezletilé a teď zůstaly samy s dětmi, protože jejich manželé skončili za mřížemi.

Slavná turecká spisovatelka Elif Safaková ale považuje údajný souhlas dívek za velkou slabinu návrhu. „Co to vůbec znamená? Mluvíme zde o dětech. Takže pokud násilník vyjednává s rodinou, když ji podplatí nebo ohrožuje, může pak rodina tvrdit, že existoval souhlas a nebylo to násilné,“ upozornila Safaková.