Zemětřesení ve Fukušimě: Varování před tsunami úřady stáhly

Události: Fukušimu zasáhlo silné zemětřesení, způsobilo metrovou tsunami (zdroj: ČT24)

Severozápad japonského ostrova Honšú zasáhlo v pondělí večer středoevropského času silné zemětřesení o síle kolem sedmi stupňů. Následná hrozba tsunami se podle úřadů nepotvrdila - očekávaná třímetrová vlna totiž dosáhla zhruba 1,4 metru. Zranění utrpělo 14 lidí. Po otřesech se krátce zastavil chladicí systém v jaderné elektrárně Fukušima. Ta byla svědkem tragické havárie před pěti lety.

Podle USGS se epicentrum zemětřesení nacházelo v moři asi 67 kilometrů severovýchodně od města Iwaki ve Fukušimské prefektuře, otřesy vycházely z hloubky deseti kilometrů. Byly znatelné i v Tokiu, které leží jižně od Fukušimské prefektury.

Úřady ihned po hlavním otřesu, který doprovázelo několik dalších následných záchvěvů, vydaly varování před až třímetrovými tsunami. Tisíce Japonců dostaly pokyn k evakuaci. Naměřeny ale byly jen vlny o výšce 1,4 metru. V Iwaki žádná z vln podle informací Reuters nepřekonala přílivové bariéry.

Metrová tsunami v Japonsku
Zdroj: Miyagi Prefectural Police/Kyodo/Reuters

„Nemáme žádné zprávy obětech,“ oznámil mluvčí japonské vlády Jošihide Suga. Zrušeny byly vlakové a letecké spoje.

V jaderné elektrárně Fukušima otřesy nakrátko vyřadily z provozu chladící systém vyhořelého paliva. „Vypnul se automaticky poté, co se rozechvěla hladina v nádrži. Dostal jsem zprávy, že už je všechno v pořádku. Ohledně bezpečnostních opatření máme nejpřísnější systém na světě,“ upozornil vládní mluvčí.

Otřesy mohou pokračovat

Japonský meteorologický ústav varoval, že mohutné otřesy mohou přijít i v příštích dnech, a vyzval obyvatele, aby se ještě asi týden měli na pozoru.

Zemětřesení i následný otřes se podle ústavu vztahuje k zemětřesení z března 2011. „Následné otřesy mohou pokračovat nejen pět let, ale až 100 roků,“ řekl seismolog z kjótské univerzity Jasuhiro Umeda japonské televizi NTV. Meteorologický ústav uvedl, že čím větší zemětřesení je zaznamenáno, tím déle následné otřesy trvají. Zemětřesení z 11. března 2011 mělo sílu 9 stupňů. 

I Nový Zéland hlásí otřesy

Země se třásla i v centrální části Nového Zélandu, kterou postihlo zemětřesení o síle 6,3 stupně. Epicentrum se nacházelo v moři asi 70 kilometrů od pobřeží Severního ostrova.

Japonské a zélandské otřesy spolu přímo nesouvisejí, řekl seismolog Hugh Glanville. „Jeden nezpůsobil druhý, ale oba jsou výsledkem pohybů v pacifické desce,“ sdělil expert. Před více než týdnem zabil živel na Zélandu dva lidi a způsobil značné škody na infrastruktuře Jižního ostrova. 

Zemětřesení u Tokia
Zdroj: Toru Hanai/Reuters

Zemětřesení a následná vlna tsunami z 11. března 2011 připravily v prefektuře Fukušima o život téměř 19 tisíc lidí a způsobily největší nukleární neštěstí ve světě od havárie v ukrajinském Černobylu v roce 1986.

Přírodní katastrofa vyřadila ve Fukušimě z provozu chladicí systémy elektrárny, jádra tří reaktorů se roztavila a do vzduchu, půdy a do moře se uvolnily radioaktivní částice. Únik radiace ve Fukušimě si vyžádal evakuaci asi 160 tisíc osob.

Elektrárna Fukušima
Zdroj: ČT24

Ačkoli je fukušimská elektrárna zničená a vyřazená z provozu, palivo ve skladovacích nádržích je nutné nadále chladit. Podle Reuters je na místě uloženo 2544 palivových tyčí. Tepco uvedla, že po rozechvění hladiny v nádrži se automaticky odpojila jedna z pump, její práci následně zastal záložní aparát.