V Súdánu pokračoval soud s českým misionářem, zatím bez rozsudku

Události: Petr Jašek stanul znovu před súdánským soudem (zdroj: ČT24)

V Súdánu se konalo další stání soudního procesu s českým občanem Petrem Jaškem, který čelí obvinění z protistátní činnosti. Příště soud zasedne za týden, rozsudek ale podle mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaely Lagronové pravděpodobně nepadne. Jašek byl v Súdánu zadržen před necelým rokem, tuzemská diplomacie zastává názor, že zde byl na misionářské misi.

Křesťanského aktivistu Petra Jaška viní úřady v Chartúmu ze špionáže. Údajně měl u sebe důkazy o porušování lidských práv v této muslimské zemi, které by poškodily její obraz. Případ doprovází řada nejasností nejen kolem výše hrozícího trestu.

Podle súdánského soudu měl rozvracet režim. Sám se považuje za vězně svědomí, který jen přijel pomáhat místním křesťanům. Petra Jaška v Súdánu zadrželi loni – podle úřadů s materiály, které měly zemi očernit. Trest smrti misionáři podle diplomatů nehrozí, ale po téměř roce ve vazbě panují obavy o jeho zdraví.

Ministerstvo zahraničních věcí to vyvrací. „Jeho stav by měl být uspokojivý i podle toho, jaké dostáváme informace od našich diplomatů v Káhiře, kteří za ním pravidelně jezdí a vozí mu tam léky,“ uvedla Lagronová.

Případem Jaška se zabývají český honorární konzul v Chartúmu, ambasáda v Káhiře i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Angažuje se v něm také europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Evropský parlament se za Jaška před nedávnem postavil společnou rezolucí, kdy odhlasoval výzvu k jeho propuštění. Právě aktivitu Zdechovského ostře zkritizoval šéf české diplomacie prostřednictvím svého twitterového účtu.

Ministerstvo zahraničí trvá na tom, že iniciativa europoslance Tomáše Zdechovského je kontraproduktivní. „Za celou tu dobu nekontaktoval ani naši ambasádu v Káhiře, aby si informace ověřil a aby se zeptal, jak by skutečně mohl pomoci,“ dodala Lagronová.

Pelikán: Chartúm nabídl řešení

Podle bývalého honorárního konzula Súdánu v Česku Petra Pelikána Chartúm nabídl řešení, které ale už není aktuální. „Oficiální postoj je, že je to dáno soudní moci. Ten neoficiální byl takový, že Súdánci se snažili ten případ vyřešit bez publicity, a to tak, že pana Jaška velmi diskrétně vyhostí do České republiky,“ vysvětlil Pelikán.