Další kandidatura Merkelové? Může si za ni hlavně sama

Další kandidatura Angely Merkelové není zrovna překvapením. I když sama politička přiznala, že se rozhodovala „nekonečně dlouho“, jestli se bude znovu snažit získat kancléřskou funkci, podle analytiků i tisku jí ani nic jiného nezbylo. Ve středu politického spektra se totiž zatím neobjevila žádná osobnost, která by mohla tuto výraznou političku nahradit. A do jisté míry si za to Merkelová může sama.

Jak upozornil týdeník Die Zeit, Křesťanskodemokratická unie (CDU) si mohla po rozhodnutí Merkelové pořádně oddychnout. Jinou jedničku kandidátky by partaj hledala těžko. Merkelová, jako každý jiný mocenský politik, během své cesty na vrchol odsunula všechny potenciální protivníky a na špičce CDU se ocitla sama. „I v tomto smyslu na ni dolehla odpovědnost,“ komentuje rozhodnutí 62leté političky analytik Vladimír Handl.

„Eliminovala jednoho odpůrce po druhém a teď se jí to možná trošku vrátilo. V posledních dvou letech nikdo nevyrostl, protože proto ani nebylo podhoubí. Je to spojeno i s tím, že CDU prohrávala jedny regionální volby za druhými. V minulosti se často budoucí premiéři a výrazné stranické osobnosti rekrutovali z řad zemských premiérů,“ dodává Jakub Eberle z Ústavu mezinárodních vztahů.

Merkelová musí představit jasnou vizi

Podle serveru Spiegel Online je ale Merkelové jasné, že podzimní volby nebudou jednoduché. Jako „poslední obránkyně svobodného Západu“, jak ji nazval list The New York Times, se bude muset postavit populistům ve své vlastní zemi i ve světě. Jasné podle webu je, že kancléřce tentokrát v předvolební kampani nebudou stačit hesla jako „Znáte mě“, které se objevilo v té minulé.

Na druhou stranu by jí mohla nestabilní situace na mezinárodním poli hrát do karet. Po jedenácti letech u vlády (a s tím spojenou jistou okoukaností) by mohla vytěžit svou pozici symbolu stability. Jakub Eberle upozorňuje, že ani kladné body posbírané v zahraniční politice Merkelové volby vyhrát nemůžou. „Může to být drobný bonus, ale kampaň bude o úplně jiných tématech.“

V předchozích volbách sehrála roli 'Mutti Merkel' (Maminky Německa), která překlenula všechny strany. Dnes je situace polarizovaná, musí hrát konkrétní politickou roli. Nemůže přebírat levicová témata, jak to dříve dělala.
Vladimír Handl
analytik Ústavu mezinárodních vztahů

Ta se budou točit zejména kolem německé společnosti, životní úrovně střední třídy a rodinné politiky.  I deník Bild se domnívá, že Merkelová tentokrát v předvolebním boji bude muset více riskovat a nebude moci spoléhat jen na obranu pozic. „Pokud nechce být na čtvrté volební období zvolena jen díky trvalé slabosti svých politických rivalů, nevyhne se tomu, aby Němcům jasně řekla, co má s touto zemí v plánu. Další mandát v úřadu kancléřky musí nově zdůvodnit,“ dodává list Süddeutsche Zeitung.

Pro Seehofera je Merkelová nepostradatelná

Další kandidatura Merkelové přišla nakonec vhod i jejímu největšímu kritikovi poslední doby, bavorskému premiérovi a předsedovi sesterské CSU Horstu Seehoferovi. I když ještě na jaře kancléřce vyhrožoval ústavní žalobou kvůli její velkorysé migrační politice a veřejně zpochybňoval podporu v dalších volbách, nic jiného než spolupráce s ní mu nezbývá - pokud se chce opět účastnit skládání vlády v Berlíně.

„Bavorská CSU závisí na tom, že společně s CDU půjde do voleb a vyhraje. Bez CDU nemá šanci,“ potvrzuje Vladimír Handl. Haštěření, které mezi Seehoferem a Merkelovou proběhlo, nebylo podle Jakuba Eberleho vlastně ničím víc než představením pro média. „CSU potřebuje být vidět jako někdo, kdo brání Angele Merkelové v liberálnějších politikách. Nejenom v uprchlické krizi, ale i v rodinné politice. Ve strkanici mezi Merkelovou a Seehoferem a jejich stranami jde trošku víc o divadlo než o to, že by CSU Merkelovou reálně nechtěla.“

Vydáno pod