Obama: Chaos v Sýrii potrvá, Asadovi stojí za to nechat zničit svou zemi

Podle amerického prezidenta Baracka Obamy chaos v Sýrii potrvá dál. Řekl to na summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří. Umírněná opozice podle něj může z dlouhodobého hlediska jen těžko vydržet tlak syrské armády podporované Moskvou a Teheránem. Syrský prezident Bašár Asad se podle něj rozhodl, že stojí za to nechat zničit zemi a nechat rozprchnout její obyvatele, pokud se udrží u moci.

O situaci v Sýrii Obama krátce osobně mluvil v peruánské Limě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jejich asi čtyřminutový rozhovor se dotkl i Ukrajiny. Obama Putinovi řekl, že by chtěl vyřešit ukrajinskou krizi předtím, než v lednu odejde z Bílého domu.

„Mluvil jsem s ním o Ukrajině a o potřebě vyřešení tohoto problému,“ řekl dosluhující americký prezident na závěrečné tiskové konferenci v Limě. „Vyzval jsem ho, aby své vyjednavače instruoval, aby ve spolupráci s námi, Francií, Německem a Ukrajinou zjistili, zda dokážeme dosáhnout řešení před koncem mého mandátu,“ dodal.

Putin pozval Obamu do Moskvy, s Trumpem čeká normalizaci vztahů (zdroj: ČT24)

Putin Obamovi poděkoval za léta společné práce. „Řekl jsem mu, že ho rád uvidím v Rusku kdykoli, kdy bude chtít a moci,“ řekl Putin. Na adresu nastávajícího amerického prezidenta zopakoval, že si vzájemně potvrdili ochotu normalizovat rusko-americké vztahy. O tom, kdy a kde se sejdou, podle ruského prezidenta nemluvili.

Vydáno pod