Demokratická strana hledá po debaklu nové tváře. Dostane šanci Bernie Sanders?

Dění uvnitř demokratické strany zůstává po zvolení republikánského kandidáta Donalda Trumpa mimo hlavní zájem médií. Po historické prohře procházejí demokrati krizí a hledají nové osobnosti, které by je mohly přivést k vítězství v nadcházejících volbách. Jedním z takových kandidátů by mohl být i Bernie Sanders, který ve stranických primárkách prohrál s Hillary Clintonovou.

Demokraté uspořádali pod okny Kongresu povolební mítink, který jim má pomoct otřepat se z nedávného fiaska. „Myslím si, že se musíme hned začít organizovat kvůli státním volbám v roce 2017 a kongresovým v roce 2018,“ tvrdí volič Tony.

Podle demonstrantů není budoucností strany Hillary Clintonová – žena, která prohrála –, ale muž, který nedostal šanci vyhrát – Bernie Sanders. Společně s ním má přijít posun doleva.

Nadšení, které Sanders v části voličů vyvolal, chtějí demokrati využít a stavět na něm v mnohých bitvách, které povedou v Kongresu. „Když ztratíte Senát, sněmovnu, když jsou dvě třetiny guvernérů v této zemi republikáni, je čas na nový směr demokratické strany,“ burcuje své příznivce Sanders.

Události: Američtí demokraté hledají novou tvář (zdroj: ČT24)

Zatímco republikánští poslanci si vytvářejí společná selfie, jejich kolegové z demokratické strany zpytují svědomí a hledají mezi sebou nové osobnosti. Pod jejich dlouholetou šéfkou Nancy Pelosoivou se navíc začíná kývat židle. „Nemůžeme nést plnou zodpovědnost za to, co se stalo ve volbách,“ odmítá Pelosiová přijmout část viny.

Biden: Nesmíme útočit na Trumpovy voliče, budeme je potřebovat

Demokraté musí hledat cestu k mladým a menšinám, ale i nespokojeným bělošským dělníkům, kteří šli za Trumpem. Viceprezident Joe Biden si uvědomuje, že útočit na jeho stoupence nemá smysl, pokud je za dva roky budou chtít zpět. „Nejsou to rasisti. Tito lidi volili Baracka Obamu,“ zdůrazňuje Biden.

Chuck Schumer
Zdroj: Reuters

Šéf demokratických senátorů Chuck Schumer byl dříve kamarádem Donalda Trumpa. Dnes jsou z nich soupeři. Washington tak čeká souboj dvou titánů z New Yorku. Velké reformy republikánům v Senátu bez demokratů neprojdou. „Tam, kde budeme moct spolupracovat, budeme. Ale také jsem zvolenému prezidentovi řekl, že v tématech, kde se neshodujeme, může očekávat silný a tvrdý boj,“ předesílá Schumer.

Schumer se tak může stát nejviditelnější hvězdou demokratů, kteří budou hledat svou novou tvář. Tak, aby za dva roky v místech, kde letos truchlili, mohli slavit.