Ženská obřízka je v Dagestánu stále běžná, i když ji ruské úřady zakazují

Události: V dagestánských vesnicích je ženská obřízka běžná (zdroj: ČT24)

Rusko překvapila zpráva neziskové organizace, podle níž se v zemi provádí ženská obřízka. Zákony ji přitom zakazují jako nelidskou a ponižující. V odlehlých oblastech Kavkazu v muslimských komunitách ale není nijak výjimečná. Dívky ji podstupují obvykle v sedmi letech.

Do řady vesnic v Dagestánských horách dodnes nevedou silnice, elektřina ani vodovod. Uzavřené komunity zde žijí podle vlastních pravidel. Když zde chtěla začít pomáhat nezisková organizace, její terénní pracovnice zjistily, že v některých obcích je naprosto běžná ženská obřízka.

„Téměř všechny ženy byly obřezány. Předpokládám, že za rok jde o tisíc až několik tisíc případů,“ říká Julia Antonovová z Ruské iniciativy za spravedlnost.

Za obřízku deset let nucených prací

Oblasti Ruské federace, kde se provádí ženská obřízka
Zdroj: ČT24

V Ruské federaci žije téměř 15 milionů muslimů, k islámu se tak hlásí deset procent obyvatel země. Ženskou obřízku praktikují podle zpráv gynekologů komunity v horských oblastech Dagestánu, Ingušska a Čečenska. Tamní muslimové jsou přesvědčeni, že jim to přikazuje víra. Duchovní autority přitom tvrdí opak.

Podle nejvyššího moskevského imáma není ženská obřízka islámskou tradicí a muslimští duchovní v Rusku se proti ní vymezují.

Za provádění ženské obřízky v Rusku hrozí deset let nucených prací. Imám velké moskevské mešity má za to, že většina místních muslimů tuto praktiku vůbec nezná. „Když jsem slyšel tu zprávu z Dagestánu, divil jsem se, že to u nás vůbec existuje. V Ruské federaci to rozhodně není rozšířený jev,“ tvrdí Ildar Chazrat Aljautdinov.

Obřízka se provádí i nůžkami na stříhání ovcí

Ruská iniciativa za spravedlnost zjistila, že obřízku ženám neprovádí lékaři, ale neškolení lidé. Místo chirurgických nástrojů používají různé nože, nebo dokonce nůžky na stříhání ovcí. Zákrok u dívek často vyvolá vážné zdravotní problémy. Nejvyšší muslimští duchovní v zemi několikrát vyhlásili, že obřízky žen nepodporují. Víc prý ale udělat nemohou.

„Tato tradice přežívá ve specifických regionech, kde byla praktikována ještě před příchodem islámu,“ vysvětluje moskevský imám.

Bouři nevole ale před časem vyvolal imám Ismail Berdijev. Prohlásil, že obřezány by měly být všechny ženy v Rusku. Zabránilo by to podle něj promiskuitě. Po vlně kritiky – i z vlastní církve – vzal svá slova zpět s odůvodněním, že si jen dělal legraci.