Aleppo čelí nejtěžšímu bombardování za dva roky, terčem i lékaři

Aleppo pod palbou, bomby dopadají na nemocnice (zdroj: ČT24)

Syrské Aleppo je znovu terčem silného bombardování. Nálety cílí na východ města, které má pod kontrolou asi osm tisíc povstalců. Bomby velmi často dopadají na nemocnice. Zhruba 270 tisíc lidí, kteří v oblasti žijí, docházejí léky i jídlo.

Vyjít v Aleppu na ulici? Může jít o rozsudek smrti

Obyvatelé povstaleckých čtvrtí dostali začátkem týdne do telefonů textovou zprávu „Odejděte, nebo zemřete“. Po 24 hodinách pak bombardování ukončilo období relativního klidu. Lidé kvůli intenzivním náletům nemohou vyjít ven.

Bomby dopadají na povstalecké čtvrti už čtvrtým dnem. Podle zpravodaje AFP jsou boje nejintenzivnější za poslední dva roky. Obě strany proti sobě používají dělostřelectvo.

Jeden z dobrovolníků řekl AFP, že nemůže reagovat na tísňová volání, protože bomby dopadají přímo na ulice. Většina civilistů město neopustila, protože nevěřila, že jsou koridory vytvořené vládou skutečně bezpečné, nebo odmítli opustit domovy z principu.

Nálety v Aleppu
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

Za týden zemřelo ve městě nejméně šedesát lidí. Při útoku na vesnici u Aleppa zahynulo jen v pátek sedm členů jedné rodiny. Místní civilní obrana umístila na internet snímky, na nichž jsou vidět těla čtyř mrtvých dětí.

Bomby zničily nejméně šest zdravotnických center

Lékaři hlásí útoky i na zdravotnická zařízení. Za poslední týden jich bomby svržené z vrtulníků a letadel zasáhly nejméně šest. „Vyzýváme všechny strany konfliktu, ať přestanou cílit na zdravotníky a nemocnice, je to skandální,“ konstatoval mluvčí Světové zdravotnické organizace Tarik Jasarevič.

Doktor z poslední pediatrické nemocnice ve východní části města řekl, že nemocnice byla několikrát zasažena a její personál hledá jiný objekt, aby mohl převézt děti na bezpečné místo. Lékaři, kteří jsou vidět v terénu, jsou přitom jasným terčem. „Vrtulníky se zaměřují na skupiny lékařů a ambulance,“ podotkl zdravotník první pomoci Alá Abú Alí.

Zraněné děti v Aleppu
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

Sklady zejí prázdnotou

Lidem v oblasti navíc chybí jídlo a léky, upozornil poradce OSN pro humanitární záležitosti Jan Egeland. Zima se přitom rychle blíží. „Prakticky všechny sklady jsou nyní prázdné a desetitisícům rodin docházejí potraviny,“ řekl Egeland.

Rusko i povstalci prý projevili ochotu umožnit dovezení zásob a evakuaci zraněných, ale organizace OSN zatím nedostala konečné povolení. V listopadu chtěla dopravit do obležených částí Sýrie jídlo pro milion lidí, ani jeden konvoj se ale na místo určení zatím nedostal.

OSN také oznámila, že hodlá objasnit okolnosti zářijového útoku na její humanitární konvoj. Vyslala proto do Sýrie své vyšetřovatele s úkolem najít důkazový materiál. Po identifikaci útočníků má být záležitost předána Radě bezpečnosti OSN.

„Víme, že se dá s důkazy manipulovat a že mohou být zničeny. Útok tohoto typu je bezpochyby válečný zločin. Doufáme, že získáme dostatek informací co nejdříve,“ konstatoval náměstek generálního tajemníka OSN Jan Eliasson.

Při útoku na humanitární konvoj u Aleppa zahynulo 20 lidí a zničena byla většina z 31 kamionů s nákladem. V oblasti v té době byla podle západních zdrojů ve vzduchu dvě ruská letadla. USA i Británie útok připsaly Rusku.

Rusko do bojů poprvé zapojilo letadlovou loď

Moskva ale obvinění popřela. Tento týden ohlásila vlastní ofenzivu proti povstalcům v provinciích Idlib a Homs. Poprvé do ní zapojila i svou letadlovou loď, která nedávno doplula do Středozemního moře.

obrázek
Zdroj: ČT24

Od bombardování Aleppa se ale Rusko distancuje. „Chci zdůraznit, že letouny ruských vzdušných a kosmických sil celých 29 dní město Aleppo nezasáhly,“ prohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Rusko doufá, že Spojené státy změní přístup k syrské krizi, až se novým americkým prezidentem v lednu příštího roku stane Donald Trump. Moskva už je prý v kontaktu s Trumpovým pracovním týmem.

Kdo s kým bojuje v Sýrii?
Zdroj: CNN