Britové našli jedinečné hroby raných křesťanů

Unikátní hroby s ostatky raných britských křesťanů (zdroj: ČT24)

Britští archeologové hlásí unikátní nález více než osmdesáti dřevěných rakví ze sedmého až devátého století. Podobně zachované ostatky z té doby se v Británii ještě nikdy nepodařilo objevit. Podle expertů by mohly přinést nový pohled na to, jak vypadal život v Británii v počátcích křesťanství.

Archeologové objevili celkem 81 rakví vydlabaných do dubových kmenů s ostatky anglosasů, kteří žili před 13 staletími ve východní Anglii. Zjevně se jedná o hroby raných křesťanů.

„V této zemi je to absolutně jedinečné. Nalézt dřevěné rakve z tohoto období, to se ještě nestalo. Přinese nám to obrovské množství znalostí o té době,“ prohlásil projektový manažer Londýnského muzea archeologie Mark Holmes.

Kosti raných křesťanů v Británii
Zdroj: ČT24

Že šlo o křesťany, dokazuje nedaleká dřevěná struktura, která zřejmě sloužila jako kostel nebo kaple. V hrobech také chybí předměty typické pro pohanské pohřby. 

„Existují i starší saská pohřebiště, kde jsou důkazy o použití dřeva při pohřbech, ovšem všechny tyto nálezy jsou v podstatě jen barevné skvrny po rozloženém dřevě. Takže toto je první místo – zvlášť v raně křesťanském kontextu –, kde se zachovaly dřevěné rakve,“ podotkl vedoucí archeolog Jim Fairclough.

Hroby raných britských křesťanů
Zdroj: ČT24

Vědci doufají, že jim analýza ostatků prozradí víc o životním stylu jednotlivých členů komunity i to, jestli byli navzájem příbuzní. „Kosti samy o sobě jsou v dobrém stavu a doufám, že příští rok, až budeme moci udělat rozbor DNA, izotopy a analýzu zubů, budeme schopni zjistit víc o každém jednotlivci,“ řekl Fairclough.

Jedinečné naleziště archeologové odhalili díky průzkumu, který dělali předtím, než se na místě začne budovat rybník jako součást protipovodňových opatření.