Snowden si cenu PEN klubu nepřevezme. Norsko odmítlo slíbit, že ho nevydá

Edward Snowden si cenu norského PEN klubu za boj za svobodu slova v Oslu nepřevezme. Norsko mu totiž odmítlo zaručit, že ho nevydá do Spojených států. Bývalého konzultanta amerických tajných služeb tamní justice viní z vyzrazení citlivých informací z prostředí špionážní agentury NSA, za což mu hrozí vysoké tresty. Norský soud však zamítl Snowdenovu žádost, aby mu Norsko dalo záruku, že ho nevydá do USA.

Bývalý konzultant americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) a bývalý zaměstnanec CIA Edward Snowden zveřejnil v roce 2013 množství utajovaných informací, které odhalily značný rozsah americké elektronické a telefonní špionáže. Monitorování se týkalo desítek milionů Američanů i vysokých politiků jiných zemí, například německé kancléřky Angely Merkelové.

Americká federální prokuratura obvinila Snowdena mimo jiné ze špionáže, krádeže státních dokumentů a neoprávněné manipulace s nimi a vydala na něj mezinárodní zatykač. Snowden se nyní nachází v Rusku, kde dostal v srpnu 2013 roční azyl, který byl od té doby několikrát prodloužen.

Mezinárodní organizace bojující za lidská práva, včetně Amnesty International či Human Rights Watch, v září spustily kampaň, která má přimět amerického prezidenta Baracka Obamu, aby Snowdena omilostnil. Snowdenovi hrozí v případě odsouzení za vyzrazení státního tajemství 30 let vězení.

Studio 6: Cena norského PEN klubu pro Snowdena (zdroj: ČT24)