Odvetné útoky IS zabíjely prchající civilisty v Mosulu

Bitva o irácký Mosul se po měsíci intenzivních bojů zastavila kvůli špatnému počasí a tvrdému odporu, který tamní armádě i spojeneckým jednotkám klade Islámský stát (IS). Nové útoky ze strany džihádistů zabily nejméně sedm civilistů, kteří byli na útěku nebo vyrazili do ulic pro jídlo.

Irácký prezident Fuád Masúm prohlásil, že IS bude v Mosulu „naprosto zničen“. „Určit nějaký časový harmonogram je obtížné, protože ve válce jsou vždy nějaká překvapení,“ dodal. Podle zpravodaje BBC potrvá bitva ještě řadu týdnů, jelikož iráckým silám mířících ze severu a z jihu se ještě nepodařilo dostat k branám města.

Podle generála irácké armády museli navíc vojáci ofenzivu přerušit kvůli špatné viditelnosti. Nemohla totiž vzlétnout letadla ani bezpilotní letouny, které jednotkám v postupu pomáhají ze vzduchu a jejichž podpora je pro operaci klíčová. Vojsko během odmlky zajišťuje současné pozice a odstraňuje nastražené výbušniny.

Islamisté používají odstřelovače, nastražili nejrůznější bomby a posílají do boje sebevražedné atentátníky. Na východě města ve čtvrti Tahrír ve čtvrtek automobil plný výbušnin najel do stanoviště irácké armády. Jeden voják zahynul, další tři utrpěli zranění.

Sedm obětí z řad civilistů a na 35 zraněných si pak vyžádal islamistický útok v jiné části Mosulu kontrolované Bagdádem. Ozbrojenci navíc používají civilisty jako lidské štíty.

Uprchlíci z Mosulu
Zdroj: Azad Lashkari/Reuters

Organizace OSN také varovala před špatnou humanitární situací v osvobozených oblastech, kde je zničená infrastruktura, lidé nemají vodu a dochází jim zásoby jídla. Zničeny byly rovněž školy a nemocnice.

Kvůli bojům odešlo z oblasti Mosulu už 59 tisíc lidí, z toho 26 tisíc dětí. Většina z nich skončila v přilehlých táborech. Přímo v Mosulu ale stále zůstává kolem milionu Iráčanů.

Ofenziva u Mosulu, která začala 17. října, je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílí se na ní přes 25 tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic. Ze vzduchu je podporují letouny koalice v čele se Spojenými státy.