Žalobci žádají pro Wilderse pokutu 5000 eur, Maročany označil za špínu

Nizozemská prokuratura navrhla pokutu 5000 eur (asi 135 tisíc korun) pro předsedu krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse. Ten čelí obvinění z diskriminace a podněcování k rasové nenávisti, což popírá. O vězení pro opozičního politika žalobci neusilují.

Wilders považuje proces za politický, odmítl se proto jednání v přísně střežené soudní budově nedaleko amsterodamského letiště Schiphol účastnit. Zastupuje ho jen jeho obhájce.

Podle prokuratury se provinil v březnu 2014, kdy na setkání s voliči před místními volbami prohlásil, že se v zemi zasadí o snížení počtu přistěhovalců z Maroka. Imigranty přitom označil za „špínu“.

Geert Wilders v předvolebním spotu ukázal karikatury proroka Mohameda
Zdroj: ČT24

Podle agentury AFP je proces zkouškou, jak daleko sahají v Nizozemsku hranice svobody slova. „Soud by měl vyslat jasný vzkaz, že prohlášení jako tato do Nizozemska nepatří,“ prohlásil prokurátor Wouter Bos.

Wilders čelil podobné obžalobě už v roce 2011, tehdy za srovnávání islámu s fašismem a za výzvy k zákazu koránu. Nakonec byl ale obvinění zproštěn.

Nynější proces se koná před parlamentními volbami plánovanými na 15. března, v nichž mají největší naději na vítězství právě Wildersova Strana pro svobodu a konzervativní Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho.