Turci obvinili Čechy z terorismu, dvojice pomáhala kurdským milicím

Speciál ČT24 k dvojici Čechů zadržené v Turecku (zdroj: ČT24)

Turecké bezpečnostní síly zadržely na jihovýchodě země dva Čechy, kteří byli posléze obviněni z příslušnosti k teroristické organizaci. Zatčenými jsou Miroslav Farkas a Markéta Všelichová. Úřady je obviňují z nelegálního vstupu do země a podpory kurdských milic YPG. Dvojice pomáhala Kurdům v Sýrii v boji proti Islámskému státu.

V rámci zvýšeného boje a náletů tureckého letectva proti této syrsko-kurdské organizaci (YPG) zahájila (Ankara) sérii operací také proti jejím spojencům a členům na území Turecka.
Jakub Szántó

Turci dvojici zadrželi při své první operaci proti zahraničním bojovníkům YPG, píše server Daily Sabah, který o Češích mluví jako o teroristech. Farkas měl prý krycí jméno Serxwebun Botan a Všelichová používala označení Zelane Botan.

Z diplomatických zdrojů se České televizi podařilo zrekonstruovat pohyb české dvojice po Blízkém východě. Ke konci minulého týdne se Všelichová s Farkasem pokusili do Sýrie ilegálně přejít z Jordánska. Tam je ale chytili a přes Turecko deportovali domů. Zřejmě během mezipřistání ovšem Češi opustili letiště a v neděli je na hranici se Sýrií zatkla turecká policie.

Dvojice se pomocí kurdským milicím na severu Sýrie v minulosti nijak netajila a o své činnosti poskytla českým médiím řadu rozhovorů. Všelichová byla velice aktivní i na sociálních sítích – i to podle zpravodaje ČT Jakuba Szántó zjevně přispělo k tomu, že se dostala do hledáčku tureckých úřadů.

V létě s dvojicí natáčel i štáb České televize. „Může se vám stát, že tam někde vybuchne nějaká nálož, že vás zabije nějaký bombový útok. Když se pohybujete podél fronty, tak vás tam mohou zabít,“ řekla tehdy Všelichová v rozhovoru pro pořad 168 hodin.

„Když jdete někam sám, tak je jasné, že jste asi mrtvý, je třeba se držet ve skupině, neotvírat dveře, kde vedou elektrické kabely. Když máte vesnici, která nikdy neměla elektriku, a na dveřích vidíte zvonek, tak to jsou připravené pasti,“ popsal situaci na Blízkém východě Farkas.

MZV bude usilovat o deportaci Čechů do vlasti

České ministerstvo zahraničí má informace o zadrženém muži a ženě od 13. listopadu, kdy u nich Turci údajně při hraniční kontrole našli materiály, které zmiňují kurdské milice YPG. „Naší snahou bude dostat oba dva Čechy do České republiky v co nejkratší době. Budeme se snažit, aby byli deportováni do České republiky,“ sdělila mluvčí české diplomacie Michaela Lagronová.

Vzhledem k tomu, že jde o tak závažné obvinění, tak jim hrozí v Turecku vysoké tresty. Budeme se snažit, abychom oba dostali do ČR.
Michaela Lagronová
mluvčí ministerstva zahraničí ČR

Vzhledem k výjimečnému stavu v zemi je ale komunikace s tureckými úřady obtížná. Policie i soudy mají mimořádné pravomoce v boji proti terorismu. „V Turecku platí přísné protiteroristické zákony, které nám zabraňují v kontaktu s nimi (zadrženými), takže se snažíme alespoň o kontakt s jejich tureckým právníkem, který jim byl přidělen,“ podotkla mluvčí.

České velvyslanectví už ale zadržené dvojici poslalo advokáta, který se bude snažit tureckým úřadům vysvětlit, že jsou jen idealističtí aktivisti, nikoli hrozba pro tureckou bezpečnost.

Lagronová upozornila, že ministerstvo řešilo podobnou situaci Všelichové už v létě, kdy byla zadržena v iráckém Kurdistánu. České úřady se tehdy úspěšně snažily docílit jejího vyhoštění, aby tam neskončila ve vězení.

Češka dříve mluvila o fascinaci kurdským bojem za svobodu

Čtyřiadvacetiletá Všelichová je studentkou České zemědělské univerzity v Praze a v Sýrii pobývala v posledních letech několikrát, uvedl iDNES.  „Fascinoval mě boj Kurdů za svobodu, tak jsem o tom přečetla hodně knížek a článků a nakonec se tam jela podívat,“ zdůvodnila v rozhovoru své rozhodnutí vydat se do Sýrie. O situaci v kurdských oblastech na severu Sýrie se chystala natočit i dokument.

Postihu za dobrovolnictví v milicích se neobávala. V rozhovoru s Lidovými novinami řekla, že kurdské jednotky nejsou ozbrojenou silou uznaného státu, a podle jejích informací členství v nich není v rozporu s českými zákony.

Kurdské milice YPG
Zdroj: Rodi Said/Reuters

Podle tureckých zdrojů se v řadách kurdských jednotek podílela na logistice a zdravotní péči. Koordinovala prý také cesty dalších „dobrovolníků-teroristů“ z Evropy do Sýrie, tvrdí citovaný turecký zdroj.

Farkas prý chtěl hlavně pomáhat dětem

Zadržený Čech je údajně odstřelovačem. Farkas byl podle serveru Echo24.cz členem cizinecké legie. V minulosti působil také jako humanitární pracovník, například na zemětřesením poničeném Haiti.

Před rokem založil organizaci na pomoc kurdským dětem na severu Sýrie a vložil do ní výtěžek z prodeje svého majetku. Před tehdy chystaným odjezdem do Sýrie prý počítal s tím, že se nemusí do vlasti vrátit. „Pomáhat na místě chci nejvíce dětem, a to především ve vesnicích, které jsou osvobozené kurdskými silami,“ uvedl Farkas.

Turecko považuje milice YPG za teroristickou organizaci mimo jiné proto, že spolupracují s tureckou Stranou kurdských pracujících (PKK), která vede s Ankarou dlouhodobý boj za autonomii kurdských oblastí na jihovýchodě Turecka.

PKK řadí mezi teroristické organizace také Evropská unie či USA. Západ ale bojovníkům YPG v boji proti Islámskému státu pomáhá.

Kurdská populace
Zdroj: 21stcenturywire.com
Vydáno pod