S malým synem se zapojila do protestů proti Trumpovi. Teď oběma vyhrožují smrtí

„Jestli postaví zeď, vyrostu a strhnu ji.“ Transparent s tímto nápisem nesl při protestech proti zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem tříletý chlapec. Fotografie z víkendové demonstrace v Los Angeles se začala rychle šířit po sociálních sítích. Matce dítěte ale od té doby přicházejí brutální výhrůžky – včetně hrozeb vůči jejímu synovi.

„Výhrůžky smrtí, výhrůžky znásilněním, výhrůžky smrtí a mučením mého dítěte. Nadávky, že jsem ilegál, děvka a strašná matka,“ popsala na svém Facebooku Brisa Pinhoová některé hrozby. Dostala je ani ne 24 hodin poté, co se fotografie jejího syna Kaia stala hitem. Pinhoová je Brazilka s brazilským a americkým občanstvím a se svým synem žije v Los Angeles.

„Ale jestli si trollové myslí, že mě vyděsili, tak mě očividně neznají. Pokračujte s trollingem. Pokračujte s výhrůžkami. Nebojím se. Ani mé dítě se nebojí. Čím víc hrozeb dostanu, tím více protestů se já a Kaio zúčastníme,“ odvětila na nenávistné reakce.

Facebook Brisy Pinhoové
Zdroj: Brisa Pinhoová
Tříletý Kaio na demonstraci proti zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem
Zdroj: Brisa Pinhoová

Autorkou snímku je fotografka Abigail Gordenová, která ho pak zveřejnila na fotografické sociální síti Flickr. „Upoutal mě jeho výraz. Bylo to smutné a zároveň povzbudivé, vidět toho malého chlapce kráčet samostatně mezi dospělými,“ okomentovala Gordenová svůj snímek.

Společně s její fotografií se začaly po sociálních sítích šířit další záběry Kaia s transparentem, který narážel na Trumpův plán postavit na hranicích s Mexikem zeď proti imigrantům.

Snímky i bez ohledu na brutální výhružky vyvolaly smíšené reakce. Někteří říkali, že je statečný, další ale kritizovali jeho rodiče, kteří podle nich neměli dítě do protestů zatahovat. Matka chlapce své rozhodnutí brání.

Tříletý Kaio na demonstraci proti zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem
Zdroj: Brisa Pinhoová

„Myslím, že to byl dobrý nápad, vytvořit takový výrazný transparent, jako kdyby to říkal můj syn. Zeď, o které na transparentu píšu, je obrazná. Je to zeď z nenávisti, rasismu a xenofobie, která pokud bude v následujících letech postavena, tak ji můj syn a jeho generace strhne,“ řekla Pinhoová serveru Huffington Post.

Přestože jejímu synovi Kaiovi jsou teprve tři roky, matka neměla o jeho bezpečnost obavy. Chlapec má podle ní rád davy lidí a hudbu a samotné protesty popsala jako „extrémně klidné.“ Kromě toho považuje chlapcovu účast na demonstracích za cennou zkušenost.

„Myslím, že pro děti je důležité, aby se od raného věku učily postavit se za to, co je správné, zastat se těch, kteří se za sebe postavit nemůžou. A vědět, že mají sílu dokázat, aby jejich hlasy byly slyšet,“ uzavřela Pinhoová.

Tříletý Kaio na demonstraci proti zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem
Zdroj: Brisa Pinhoová

Protesty proti Donaldu Trumpovi vypukly poté, co bylo jasné jeho vítězství ve volbách. Postupně se do nich po celých Spojených státech zapojily desetitisíce lidí. Protesty jsou převážně klidné. Minulý týden ale byly zaznamenány nepokoje v kalifornském Oaklandu, kde demonstranti házeli po policistech různé předměty a rozbili výklady obchodů.

V pondělí police uvedla, že v Portlandu bylo po několika dnech protestů zatčeno více než sto osob. Demonstranti přes víkend blokovali dopravu a házeli předměty na policisty, kteří proti nim použili pepřový sprej a zábleskové granáty.