Klimakonference hledí k Trumpovi. Dá nový šéf USA dohodu k ledu?

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun věří, že nově zvolený americký prezident Donald Trump od nedávno přijaté klimatické dohody neustoupí. Řekl to na konferenci v Maroku. Závazek loni podepsaly dvě stovky zemí v čele s Čínou a právě Spojenými státy – coby hlavními znečišťovateli ovzduší. Trump o omezení produkce skleníkových plynů ale mluví jako o okovech amerického byznysu.

Šéf OSN v projevu apeloval na zlepšení kvality ovzduší a lehce bilancoval své působení v čele OSN. „Od mého prvního dne ve funkci byla ochrana klimatu mou prioritou. Řešit tento problém je klíčové k ochraně naší planety, ochraně těch nejzranitelnějších a prosazování společné prosperity. Bylo mi ctí jít po této cestě s tolika partnery z celého světa, kteří jsou zavázáni nechat budoucím generacím zdravější planetu,“ zmínil.

Velkým otazníkem a velkým tématem konference ale zůstává budoucí postoj Ameriky. Nově zvolený prezident USA Donald Trump se během předvolební kampaně netajil tím, že globální oteplování je podle něj čínský podvod, který má omezit americké hospodářství. Pro Spojené státy chtěl dodatečně vyjednat lepší podmínky. „Jsem si jistý, že jako prezident pochopí, o co jde, že bude naslouchat a přehodnotí své výroky z kampaně,“ dodal Pan Ki-mun.

Scénáře růstu teploty oproti hodnotám před průmyslovou revolucí
Zdroj: Met Office/UNFCCC/Climate Action Tracker

I další politici teď doufají, že si Trump svůj původní záměr rozmyslí. „Pařížská dohoda je nevratná. Její uzavření bylo historickým momentem, ale teď už je právně nevratná, protože to je to, co teď pojí státy dohromady, co je zavazuje a co je i v praxi nevratné,“ zdůrazňoval hostitel loňské konference, francouzský prezident Francois Hollande.

Pařížská dohoda má v roce 2020 nahradit už zastaralý Kjótský protokol z roku 1997. Z dvou set zemí, které dokument loni ve Francii podepsaly, ho už zhruba polovina formálně schválila. Ve zbylých zemích dohodu ratifikace teprve čeká. „Zrušíme pařížskou dohodu o klimatu a přestaneme platit americké peníze na programy OSN ohledně globálního oteplování,“ říkal Trump na květnové konferenci o energetice v Severní Dakotě. Podle Trumpa je dohoda pro USA nevýhodná a jednostranná, protože Čína podle něj neplní své závazky.

Pařížskou dohodu o klimatu anulujeme a zastavíme. Je to neuvěřitelné. Zastavíme i všechny příspěvky Spojených států do programů OSN řešících globální oteplování.
Donald Trump

Trump hodlá také odstoupit od Obamova plánu na snížení amerických emisí oxidu uhličitého skoro o třetinu během příštích 15 let. Prezident Obama totiž loni navrhl snížit do roku 2030 produkci emisí CO2 v porovnání s rokem 2015 o 32 procent.

USA patří k největším znečišťovatelům ovzduší na planetě a v minulosti se odmítaly připojit k závazkům z mezinárodních klimatických konferencí. Obama si však boj s klimatickými změnami stanovil za jednu z priorit.

OSN: Snížení globálního oteplování by přineslo nárůst světového HDP

Podle studie OSN zveřejněné na konferenci by omezení růstu průměrné teploty na zemi na 1,5 stupně Celsia, cíl pařížské dohody o klimatu, zabránilo ekonomickým ztrátám v rozsahu dvanáct bilionů dolarů (304 bilionů korun), neboli deseti procent světového HDP. Ale jen v případě, že by se do roku 2050 zrušily emise uhlíkových plynů a celý svět by přešel na obnovitelné energie.

Podle studie je taková změna dosažitelná. Pokud by se povedla, vzniklo by do roku 2030 o 68 procent více pracovních míst napojených na energetiku a 1,1 miliardy lidí bez elektřiny by mělo přístup k čisté energii. To by vedlo ke značnému rozvoji, tvrdí studie.