Chce bojovat s terorismem? Pak Trump může být náš přirozený spojenec, uvedl Asad

Prezident Sýrie Bašár Asad doufá ve spojenectví s Donaldem Trumpem v boji proti terorismu. V hodnocení nastupujícího šéfa Bílého domu prý ale „zůstává obezřetný“. Klíčový hráč v syrském konfliktu se veřejně vyjádřil o Trumpovi poprvé od amerických voleb.

Pokud Trump dostojí svým slibům z kampaně ohledně tažení proti teroristům, je dle Asada přirozeným spojencem. Trump už v minulosti prohlásil, že bojovat proti radikálům – a zároveň se distancovat od syrské armády – je prý „šílenství“. Střet se Sýrií by podle něj mohl vést ke střetu s Ruskem.

„Nemůžeme odhadnout, co udělá, pokud povede válku s teroristy, samozřejmě bude náš přirozený spojenec spolu s Ruskem, Íránci, s mnoha dalšími zeměmi,“ řekl Asad v rozhovoru s portugalskou televizí RTP.

Podle svých slov si Asad není jist, zda tak Trump skutečně učiní. „Podívejte se na spory ohledně jeho administrativy, na média hlavního proudu, která jsou proti němu… Jak ses tím vypořádá? Proto máme zatím jisté pochyby a jsme obezřetní v jeho hodnocení,“ uvedl prezident země, kde už pátým rokem zuří občanská válka.

Američané v současnosti bombardují pozice Islámského státu a podporují tzv. umírněné rebely válčící proti Asadovi. Ten je má naopak za teroristy a jeho pozici nepřímo podporuje právě Rusko nebo Írán. V pondělí označil známý republikánský senátor John McCain Trumpovy plány restartu vztahů s Ruskem za věc, za kterou „syrský lid zaplatí masakrem“.

Kdo s kým bojuje v Sýrii?
Zdroj: CNN

Některá americká média uvádějí, že Trump zřejmě ukončí podporu protiasadovských rebelů. „Nevíme, co jsou ti lidé zač,“ řekl Trump několikrát během kampaně.

Sám Asad v televizním rozhovoru kritizoval americkou zahraniční politiku. „Myslí si, že jsou světová policie, světový soud – ale nejsou,“ dodal.

Mezitím se syrský konflikt znovu rozhořel na hlavním bojišti – městě Aleppu. Armáda v součinnosti s Ruskem včera v oblasti podnikla nálety po zhruba třítýdenní přestávce, aby umožnila odchod civilistů. Jeden nálet měl zasáhnout také nemocnici v držení povstalců nedaleko města.

Damašek označuje za teroristy všechny, kdo bojují proti režimu Asada. Nálety potvrdili rovněž obyvatelé povstalci držené východní části města. Šlo podle nich o první podobné bombardování za několik týdnů. Aktivisté ze SOHR informovali o nejméně třech obětech. Do operace se údajně zapojily i vrtulníky, které v oblasti shazovaly barelové bomby, tedy sudy naplněné trhavinou, naftou a kusy oceli.

Aleppo je od roku 2012 rozděleno na povstaleckou, východní část a na část západní, kterou má v rukou armáda. Rusko jako spojenec Damašku se podílelo na útocích na povstalce, kteří brání východ města a odmítají z něj odejít.

Západní země, stejně jako aktivisté z organizací na ochranu lidských práv v povstalci držených oblastech obviňují syrské a ruské letectvo z toho, že cíleně míří na nemocnice, fronty před pekárnami či další civilní infrastrukturu.

Další bojová fronta byla v Sýrii otevřena i severně od města Rakka, které slouží jako hlavní sídlo radikální organizaci Islámský stát (IS). Do bojů proti němu je zapojena koalice kurdských a arabských oddílů známá jako Demokratické síly Sýrie (SDF). Na ofenzivě se podílí asi 30 tisíc bojovníků. Spojence podporuje mezinárodní letecká koalice vedená Spojenými státy.