Další pokus: Saúdové a povstalci dohodli nový klid zbraní v Jemenu

V Jemenu od čtvrtka 17. listopadu začne platit příměří. Oznámil to americký ministr zahraničí John Kerry s tím, že na zastavení bojů se předběžně dohodli jemenští povstalci a Saúdská Arábie, která v tažení proti šíitským rebelům podporuje jemenskou vládu.

Kerry rovněž řekl, že se všechny strany jemenského konfliktu dohodly na vytvoření vlády národní jednoty do konce roku.

Šíitští povstalci obsadili v roce 2014 jemenskou metropoli Saná a pak postupovali do dalších částí země. Loni v březnu se do bojů na podporu jemenské vlády zapojila arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií a šíity se podařilo vytlačit z oblastí na jihu. Saná je ale stále v jejich rukou.

Podle údajů OSN při konfliktu zahynulo již nejméně 10 tisíc lidí. Dosavadní mírové pokusy včetně několika příměří byly neúspěšné.

Občanské války v Jemenu, která si už vyžádala nejméně 6200 obětí, využívá organizace Al-Káida, jež se snaží o ovládnutí jižní části země.

  • Spojené státy považují jemenskou odnož Al-Káidy (AQAP) za jednu z nejnebezpečnějších a vedou proti ní boj s pomocí bezpilotních letadel. Organizace má na svědomí bombové útoky proti jemenskému státu, plánovala atentáty proti americkým dopravním letadlům a přihlásila se také k útoku na pařížskou redakci časopisu Charlie Hebdo loni v lednu, při němž islamisté zavraždili 12 lidí.