Uniklá zpráva o brexitu: Plán pro odchod neexistuje

Spolupracovník ČT: Britská vláda memorandum nepoznává (zdroj: ČT24)

Britská vláda nemá žádný obecný plán pro brexit a na vyjednávací strategii by se kabinet mohl dohadovat i po dobu dalšího půl roku. Vyplývá to z uniklého dokumentu, k jehož autorství se během dne přihlásila poradenská a auditorská firma Deloitte. Podle firmy ale dokument nevycházel z informací z vlády. To potvrdil i mluvčí premiérky Theresy Mayové a uvedl, že se brexit připravuje podle plánu. Proces odchodu má být spuštěn do konce března.

Londýn dělá zhruba na pěti stech projektech spojených s brexitem, a bude proto potřebovat dalších asi 30 tisíc úředníků, aby administrativu zvládl, píše se ve zprávě, ke které se dostaly Timesy.

„Byl to dokument určený především pro vnitřní potřeby,“ uvedla firma Deloitte v tiskové zprávě. Vypracování dokumentu nezadal podle společnosti ani úřad vlády premiérky Mayové, ani žádné jiné ministerstvo a jeho zpracovatel prý neměl k dispozici přístup k informacím
přímo z vlády.

Horizont ČT24 k uniklému dokumentu o brexitu (zdroj: ČT24)

Interní zpráva ze 7. listopadu s názvem Brexit Update, jejímž autorem je nejmenovaný konzultant z Deloittu, zmiňuje očekávání, že „hlavní průmysloví hráči budou držet vládě u hlavy zbraň“, aby si udrželi pracovní místa a investice. Ministři už prý ujišťovali japonskou automobilku Nissan, že nebude odchodem země z EU trpět.

Dokument ukazuje, jak „složitý a náročný brexit bude“, říká korespondent BBC, který měl šanci do memoranda nahlédnout.

Ministři se prý neshodnou na vyjednávací strategii

Všechna ministerstva už mají plán, co dělat v případě, že vyjednávání s EU nedopadnou pro Brity dobře a dojde na takzvaný tvrdý brexit. „I když toto je zapotřebí, zdaleka to není nějaký vládní plán, protože nejsou nastavené priority a chybí vyjednávací strategie,“ varoval konzultant.

V kabinetu ohledně strategie panuje rozkol – na jedné straně stojí ministr zahraničí Boris Johnson, ministr pro odchod David Davis a ministr pro mezinárodní obchod Liam Fox, na straně druhé pak ministr financí Philip Hammond a ministr pro obchod, energie a průmyslovou strategii Greg Clark, píší Timesy.

Jednání by mohlo trvat o půl roku déle, takže Británie bude patrně potřebovat delší čas na zahájení formálního odchodu z Unie, vyplývá z dokumentu.

(Obsah dokumentu) odpovídá trendu, který je viditelný na veřejnosti – v britském kabinetu existují hluboké rozpory, jakou formu odchod velké Británie může mít. Dosazení ministři požadují rychlé jednání, dramatický odchod i s případným odchodem Británie z celní unie.
Ivan Kytka
Spolupracovník ČT

Vláda se k memorandu nehlásí

Kabinet tvrzení vyplývající z interní zprávy odmítá. „Moje vlastní zkušenosti jsou značně odlišné,“ prohlásil ministr dopravy Chris Grayling s tím, že „jednání sice bude složité, ale v žádném případě to nebude takový problém, jako píší dnešní noviny“.

Eurospektici tvrdí, že odpůrci odchodu země z EU se snaží pomocí dokumentu brexit podkopat. „Je to naprostý nesmysl. Nepotřebujete konzultanty, kteří jsou proti brexitu, nemluví za vládu a za to jsem velmi rád. Brexit může být mnohem rychlejší, lepší a levnější, než si oni myslí,“ prohlásil konzervativec John Redwood.

Narážel zřejmě na skutečnost, že výkonný ředitel Deloittu David Sproul před červnovým referendem podepsal dopis orodující za setrvání Británie v Unii.

Ti samí lidé se pořád snaží vším, co mají po ruce, ukázat světu, že je všechno špatně a příliš obtížné. Nemyslím si, že šlo o nehodu, bylo to záměrné, snažili se co nejvíc škodit. Je to zpráva složená z novinových útržků, nepotřebujeme žádné další úředníky.
Iain Duncan Smith
exministr práce a zastánce brexitu

Stínový ministr financí John McDonnell obvinil vládu z toho, že její chaotický přístup k brexitu brání řádným přípravám ekonomiky na odchod z EU. Šéf financí je podle něj v izolaci a „příliš slabý“ na to, aby zajistil úspěšný brexit.

Labouristé ale zřejmě nebudou bránit spuštění článku 50 Lisabonské smlouvy v parlamentu, kterým odstartuje dvouletý proces odluky, protože by šli „proti vůli většiny Britů“.  

Nejvyšší soud nedávno rozhodl, že spuštění brexitu musí odhlasovat parlament. Vláda se ale odvolala a nové slyšení se uskuteční 5. prosince.