Jen respekt a pevný vztah nás posune kupředu, ujistil Trump čínského prezidenta

Nově zvolený americký prezident Donald Trump poprvé hovořil s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Právě Čína přitom byla v prezidentské kampani často terčem Trumpových slovních útoků. Podle Pekingu se bavili o spolupráci jako jediné možné cestě pro obě velmoci. Trumpův tým uvedl, že se hovořilo o vzájemném respektu a silných budoucích vztazích. V USA mezitím dál pokračují protesty proti budoucímu prezidentovi. Ten Američany vyzval ke klidu.

„Fakta dokládají, že spolupráce je jedinou správnou volbou pro Čínu a Spojené státy,“ citovala slova čínského prezidenta z telefonického rozhovoru s Trumpem tamní televize CCTV.

Trump v průběhu kampaně rozséval ostrá slova na adresu Číny. Hrozil například tím, že USA uvalí na čínský dovoz vysoké přirážky a udělá vše pro zvýhodnění dražší americké pracovní síly před tou levnější čínskou.

Podle prohlášení Trumpova týmu dali oba muži v telefonátu najevo vzájemný respekt. Trump prý rovněž doufá, že budou mít „jeden z nejpevnějších vztahů, který obě země posune kupředu“.

Proti Trumpovi dál protestují tisíce Američanů

Také v neděli vyšly do ulic měst po celých Spojených státech tisíce lidí, aby vyjádřili svůj nesouhlas s nově zvoleným prezidentem. Největší demonstrace proběhly podle agentury Reuters v New Yorku a San Franciscu, kde vyrazilo do ulic několik tisíc lidí. Při několika nedělních střetech utrpěli zranění policisté, žádná z nich podle médií nebyla vážná.

V poutech skončily desítky lidí, nejvíce v oregonském Portlandu, kde bylo zadrženo 71 demonstrantů. „Řekněme to nahlas, řekněme to jasně, imigranty u nás uvítáme krásně,“ skandovali lidé pochodující podél Trumpova mrakodrapu na Manhattanu. Demonstranti zde i v dalších městech varovali, že Trump může být hrozbou pro jejich občanská a lidská práva.

Newyorčané protestují proti zvolení Donalda Trumpa prezidentem
Zdroj: Damien Lafargue/ABACA/ČTK/ABACA

Trump se k protestujícím poprvé obrátil jinak než prostřednictvím Twitteru, když je ve svém prvním povolebním televizním rozhovoru vyzval na stanici CBS, aby se neobávali zásahů do svých práv. „Nemějte strach, naši zemi se nám podaří uzdravit,“ prohlásil Trump, který odsoudil agresi vůči příslušníkům menšin, k níž po jeho zvolení údajně dochází, a vyzval k jejímu ukončení.