Peking zrušil setkání s Ficem. Dalajlama poznamenal i slovensko-čínské vztahy

Události ČT: Slovensko-čínské vztahy po dalajlamovi. Ficovi zrušili schůzku (zdroj: ČT24)

Návštěva dalajlamy nehýbala s politickou situací pouze v Česku, ale i na sousedním Slovensku, kde se s držitelem Nobelovy ceny míru setkal dokonce prezident Andrej Kiska. Na nedávném summitu zemí střední a východní Evropy Peking zrušil dvoustranné jednání s premiérem Robertem Ficem, který se snaží přilákat investory.

Na hlavu slovenského státu se v souvislosti s návštěvou dalajlamy snesla kritika od premiéra Roberta Fica. Došlo i na obvinění, že podkopává snahu přinést do země peníze. Hněv Číny Fico podle svých slov pocítil vzápětí, protože se odmlčel jeden z investorů. „Je špatné, když někdy převáží otázka osobního image nad národními zájmy této země,“ prohlásil v televizi TA3 slovenský premiér.

Na summitu států střední a východní Evropy s Čínou chtěl Robert Fico rány zacelit, ale setkání mezi čtyřma očima asijská velmoc odvolala. Schůzky si všímala i čínská média. Zatímco jeden den informovala o tom, že se premiéři sešli, další den přinesla zprávu, že setkání bylo odvoláno. Zdůraznila zároveň, že se Robert Fico omluvil a pozval šéfa čínské vlády do Bratislavy.

Čínské peníze nedosahují na Slovensku ani procenta z celkových přímých investicí. Bratislava je potřebuje zvyšovat, stejně jako další státy regionu. „Samozřejmě Čína to využívá pro to, aby dosáhla nějakých dodatečných efektů,“ podotkl vedoucí Katedry mezinárodního obchodu Ekonomické univerzity v Bratislavě Peter Baláž.

Vláda doufá, že peníze půjdou na rozšíření bratislavského letiště. A sází na novou hedvábnou stezku, po které by mohlo zboží z Asie do Evropy putovat po širokorozchodné železnici právě přes Slovensko. Její stavba ale může trvat mnoho let.

V jednom ohledu je přitom spolupráce nadstandardní. Na Slovensku působí v rámci regionu jediná střední škola, kde se studuje v čínštině. Týdně mají žáci dvacet hodin čínštiny. Za rok se budou ve znacích učit už i přírodovědné předměty. Motivace studentům na tomhle banskobystrickém gymnáziu nechybí. Lektorka se před studenty pravidelně střídá se slovenským učitelem a k plynné čínštině třídu povedou pět let.

České starosti s dalajlamou

Kvůli dalajlamovi došlo k rozkolu i na české politické scéně. S duchovním se setkal ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Nejvyšší ústavní činitelé na to reagovali prohlášením o loajalitě k Číně. Akademici, pravicová opozice, ale i třeba hnutí ANO označili prohlášení za zbytečné, nedůstojné a ponižující.

Čína následně vzala prohlášení o vzájemných vztazích na vědomí, uvedla, že si cení závazků, které z toho vyplývají, a čeká, že země dodrží své sliby. Část domácích politiků to vnímá jako vzkaz podřízeným vazalům.

Napětí ve vztazích s asijskou zemí pocítil například ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), který měl začátkem listopadu v Číně jednat se svým protějškem a s ministrem pro oblast vodního hospodářství. Nakonec z toho sešlo, protože čínská strana setkání zrušila.

Praha začala své vztahy s Pekingem zintenzivňovat s nástupem Sobotkovy vlády v roce 2013 a výsledkem bylo březnové přijetí smlouvy o česko-čínském strategickém partnerství, kterou v Praze při své velikonoční návštěvě podepsal čínský prezident Si Ťin-pching.