Nový Zéland zasáhlo silné zemětřesení. Dva mrtví

Nový Zéland zasáhlo silné zemětřesení o síle 7,4 stupně Richterovy škály, otřesy byly cítit po celé zemi od Aucklandu na severu země až po Dunedin na jihu. Podle listu New Zealand Herald si vyžádalo nejméně dva lidské životy. Česká diplomacie zatím nemá informace o tom, že by se některý český občan pobývající v zemi ocitl v nouzové situaci.

Podle americké geologické služby USGS leželo epicentrum v severní části Jižního ostrova, přibližně devadesát kilometrů severovýchodně od města Christchurch na pacifickém pobřeží.

Hloubka zemětřesení, k němuž došlo po poledni středoevropského času (po půlnoci z neděle na pondělí v případě Zélandu), byla mělká, ohnisko se nacházelo jen deset kilometrů pod zemským povrchem.

Tísňové linky mimo provoz, internet s výpadky

Podle svědků je v místě nejsilnějších otřesů poškozeno nebo zničeno dálkové elektrické vedení a telefonní linky. Nefungují linky tísňového volání, vypadává internet. Otřesy údajně trvaly několik minut a následovala po nich během hodiny ještě série dalších o síle víc než šest stupňů.

Hotely ve městě Christchurch byly spěšně evakuovány. V hlavním městě Wellingtonu, které leží asi 300 kilometrů od epicentra, se rozezněly sirény a lidé v panice vybíhali do ulic. Z lokality Cheviot ležící v centru zemětřesení jsou podle listu New Zealand Herald hlášeny značně poškozené budovy.

Podle novozélandské policie zemřel jeden člověk při zřícení budovy v přístavu Kaikoura. New Zealand Herald uvedl, že další člověk zemřel na infarkt. Podle premiéra v současnosti nic nenaznačuje, že by se měl počet obětí zvyšovat.

Novozélandská civilní obrana doporučila občanům žijícím na východním pobřeží, aby se kvůli hrozbě přívalové vlny tsunami uchýlili do výše položených míst nebo do vnitrozemí. Tichomořské varovné středisko oznámilo, že větší přívalová vlna se neočekává, nicméně první vysoké vlny na pobřeží Jižního ostrova už dorazily. 

Nový Zéland leží v oblasti takzvaného Ohnivého kruhu v Tichém oceánu, zemětřesení jsou zde častá. Zatím poslední o síle 7,1 stupně postihlo ostrovy počátkem září. Téměř čtyřistatisícový Christchurch zasáhlo mocné zemětřesení i letos v únoru, několik lidí bylo zraněno, ke katastrofě zde došlo také v únoru 2011; otřesy o síle 6,3 stupně tehdy zabily 183 lidí a srovnaly se zemí velkou část města včetně katedrály. Následky jsou ve městě patrné dodnes.

Únorové zemětřesení v Christchurchi
Zdroj: ČT24