Jihokorejská prokuratura chce vyslechnout prezidentku. Ta čelí obviněním, že její přítelkyně zasahuje do řízení státu

Jihokorejská prokuratura chce příští týden vyslechnout jako svědka prezidentku Pak Kun-hje v souvislosti s politickým a finančním skandálem, který v sobotu přivedl do ulic Soulu statisíce demonstrantů. Oznámila to jihokorejská agentura Jonhap. Hlavu státu nelze v Jižní Koreji trestně stíhat.

Prokurátoři podle jihokorejské agentury chtějí zjistit, zda prezidentka pod
vlivem své přítelkyně Čche Son-sil nutila jihokorejské konglomerace, aby
darovaly finanční prostředky neziskovým nadacím. V souvislosti s touto kauzou už byli vyslechnuti ředitelé mocných společností Hyundai Motor a Korean Air Lines a chystá se výslech šéfa Samsung Group.

Výslech Pak Kun-hje by se měl uskutečnit do konce příštího týdne, ale může být odložen do doby, než bude Čche obviněna, uvedla prokuratura. Pak už dřív dala najevo, že s vyšetřovateli hodlá spolupracovat. Její trestní stíhání sice podle ústavy není možné, výslech na prokuratuře ale zákonům neodporuje.

Prezidentka čelí veřejným obviněním, že své dlouholeté přítelkyni Čche Son-sil dovoluje zasahovat do záležitostí státu, přestože Čche nemá žádnou exekutivní ani poradní funkci. Hlava státu se koncem října omluvila a zároveň potvrdila, že rady Čche vyhledávala. Demonstrace trvají už třetí týden, popularita prezidentky klesla v průzkumech na pět procent.

Čche, která už byla spolu se dvěma poradci zatčena, je dcerou náboženského představitele Čche Te-mina, který se prohlásil za hlavu sekty zvané Víra věčného života. Ve vazbě je Čche Son-sil kvůli podezření, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutila velké jihokorejské firmy k finančním příspěvkům pro neziskové organizace.