Čtyři mrtví Američani po útoku na základnu Bagrám, Češi jsou v pořádku

Mohutná exploze otřásla spojeneckou základnou Bagrám v Afghánistánu, kde působí i čeští vojáci. Sebevražedný útočník zabil čtyři Američany. Zraněno bylo dalších 16 Američanů a jeden Polák, informoval ministr obrany USA Ashton Carter. K útoku se přihlásil Taliban. Generální štáb české armády již dříve uvedl, že Češi mezi oběťmi nejsou.

Carter upřesnil informace Severoatlantické aliance, které hovořily o čtyřech mrtvých a 14 zraněných bez uvedení národnosti. Armáda podle Cartera incident vyšetří a posoudí, zda je možné podniknout opatření k posílení ochrany základny. Ta byla terčem útoků již v minulosti, tentokrát však bomba poprvé explodovala uvnitř základny, upozorňuje server BBC.

Bagrámské letiště se nachází v provincii Parván v centrální části Afghánistánu. Jeho vnější ostrahu pomáhá zajišťovat 168 českých vojáků. Mluvčí generálního štábu české armády Jan Šulc uvedl, že Češi působící v Bagrámu jsou v pořádku.

K odpovědnosti za explozi se přihlásil Taliban, který na bagrámskou základnu často útočí. Podle mluvčího Talibanu akci provedl sebevražedný útočník, který se dostal do nitra základny. Útok prý byl plánován několik měsíců.

Bojovníci Talibanu v poslední době zesílili své operace v Afghánistánu před zimním obdobím, kdy aktivita islamistů klesá. Loni zaútočil na Bagrám sebevražedný atentátník a zabil šest amerických vojáků.

Ve čtvrtek se stal terčem útoku ozbrojenců z řad Talibanu německý konzulát v severoafghánském městě Mazáre Šaríf. Při atentátu zahynulo nejméně šest lidí a přes 120 utrpělo zranění. Němečtí zaměstnanci konzulátu vyvázli bez újmy.

Taliban uvedl, že útok byl odvetou za nálet NATO z 3. listopadu na pozice Talibanu u Kunduzu. Podle OSN při této akci zahynulo 32 afghánských civilistů, včetně mnoha žen a dětí, a dalších 19 utrpělo zranění.

Vydáno pod