Kde soudruzi udělali chybu? Do lomu v Barmě zřejmě spadla část čínské rakety

Velký kovový předmět spadl z nebe v severní Barmě. Spekuluje se o tom, že by se mohlo jednat o část čínské nosné kosmické rakety. Ta by obvykle měla spadnout do moře či do neobydlené oblasti.

Událost by mohla souviset s vysláním čínské družice. Ve středu Čína odpálila raketu Dlouhý pochod 11 z kosmodromu Ťiou-čchüan, na které byl pokusný satelit.

Neznámý objekt dopadl v Barmě v blízkosti nefritového lomu, má tvar válce a je 4,5 metru dlouhý a 1,2 metru široký. Jiný kus kovu, na němž byly čínské znaky, zničil střechu nedalekého domu. Žádná zranění však nikdo nenahlásil.

Tamní obyvatelé tvrdí, že slyšeli hlasitý zvuk předtím, než objekt dopadl na zem. Podle bezpečnostních úřadů se předmět kutálel asi 50 metrů, zastavil se až v bahnité části lomu. Úřady však zatím objekt neidentifikovaly.

„Měli jsme strach, že se jedná o explozi, “ řekl listu The Myanmar Times vesničan Kou Maun Mjou. „Ze začátku jsme si mysleli, že propukly boje. Vlivem exploze se roztřásly domy. Viděli jsme, jak z naší vesnice stoupá kouř,“ vysvětlil. Dodal, že vzduch v okolí dopadu byl štiplavý.

Barmský deník The Global New Light tvrdí, že by se mohlo jednat o kus satelitu či část motoru letadla nebo rakety. Podle zpravodaje BBC předmět měl tvar a velikost, která nasvědčovala tomu, že šlo o část vícestupňové rakety, jejíž nosné články se po odpalu od rakety oddělí.

  • Peking má ambiciózní vesmírný program, jehož záběr postupně rozšiřuje. 
  • Po někdejším Sovětském svazu a po Spojených státech se Čína v roce 2003 stala teprve třetí zemí světa, která dokázala vlastními silami vynést na oběžnou dráhu člověka. 
  • Začátkem listopadu Čína vyslala svou nejschopnější nosnou raketu Dlouhý pochod 5, která v příštích deseti letech umožní náročné mise, včetně cesty na Mars.