Islamisté se radují z Trumpovy výhry, Americe zvěstují „temné časy“

Trumpovo vítězství ocenil šéf Kremlu, evropští populisté i bývalý vůdce Ku-klux-klanu, ale i islámští radikálové. Na webech mluví o začátku „temných časů“ pro USA. Trumpovo prezidenství Západ rozdělí a odhalí, jakou nenávist tam vůči muslimům chovají, tvrdí jeden z klíčových radikálních saúdských duchovních působících v Sýrii. Že Trumpova rétorika může posílit extremisty, si ale myslí i někteří experti.

Trumpova rétorika podporuje vizi války mezi Západem a muslimy

Donald Trump během své kampaně nechvalně proslul kontroverzními poznámkami. Urážel ženy, Hispánce i muslimy. Zastával se i mučení a naznačil, že by na IS v případě nutnosti shodil atomovou bombu.

Mluvil také o tom, že by se měli zabíjet příbuzní teroristů. „Byl bych k rodinám velmi, velmi tvrdý. Opravdu. To je donutí se zamyslet, protože jim třeba tolik nezáleží na jejich vlastních životech, ale – věřte nebo ne – záleží jim na životech členů jejich rodin,“ podotkl miliardář v jedné loňské televizní debatě.

Asi největší vlnu kritiky vyvolal jeho návrh nepustit do USA další muslimy. Tato rétorika by mohla posílit radikály, kteří stále opakují, že se Západ snaží islám potlačit a s muslimy je ve válce.

Právě to je ústřední myšlenka propagandy Islámského státu (IS) lákajícího nespokojené muslimy z celého světa, kteří se cítí ponižovaní a utlačovaní Západem. Podle IS by ho měli opustit a jít za extremisty bojovat, případně útočit na západní cíle. 

Trumpova antimuslimská rétorika se určitě promítne do už tak hluboce zakořeněné nedůvěry konzervativních muslimů vůči Západu. V závislosti na jeho politice na Středním východě to může podnítit další radikalizaci a teror.
Asrul Hadi Abdullah Sani
analytik BowerGroupAsia

Trumpovo zvolení prezidentem vidí nadějně radikálové napříč světem. „Trumpovo vítězství je důležitým krokem k vítězství sunnitů,“ řekl radikální saúdskoarabský duchovní Abdalláh Muhajsíní. Ten má klíčový vliv na radikály v Sýrii, které Spojené státy spojují s teroristickou sítí al-Káida.

„Dlouho jsme se snažili vysvětlit, že to není boj proti terorismu, ale proti sunnitům a mudžahedínům v přední linii. Americká strategie se moc nezmění. Co se změnilo, je, že válka je teď otevřená a není žádným tajemstvím, což je dobrá věc,“ podotkl radikální duchovní.

Trump odhalil skutečnou mentalitu Američanů a jejich rasistického postoje vůči muslimům, Arabům a všem. Jen ukazuje, co jeho předchůdci stále skrývali.
Abdalláh Muhajsíní
radikální muslimský duchovní

Na sociálních sítích radikálové mluví o „temných časech pro Ameriku“, kde bude docházet k nepokojům a která změní svou zahraniční politiku tak, že bude méně zasahovat do konfliktů jinde ve světě, což by mohlo narušit její postavení supervelmoci.

„Je tu reálné nebezpečí, že se pravicoví fanatici ve Spojených státech chopí šance a budou dělat špatné věci, které vezme džihádistická propaganda jako důkaz, že Západ je ve válce s muslimským světem,“ prohlásil odborník na islám z australské Deakinovy University Greg Barton.

Třeba na internetových stránkách al-Minbár, kam přispívají příznivci IS, se objevily zmínky o tom, že se „muslimové mají radovat, protože Americe v rukou Trumpa hrozí zánik“.

Jeho prezidentství prý odhalí, jakou nenávist Američané vůči muslimům chovají. Podobné zmínky obsahuje i propagandistický časopis IS Dabiq, který zdůraznil, že západní vlády nutí muslimy se podvolit.

Salafisté
Zdroj: ČT24

Z USA se pod Trumpem stane opět nepřítel číslo jedna, tvrdí radikálové

Podle stoupenců al-Káidy udělá Trump ze Spojených států na Blízkém východě opět „nepřítele číslo jedna, jako tomu bylo za Bushe“. Další čtyři roky prý bude fungovat jako „perfektní strašák“.

Libanonský server Now News přinesl několik poznámek od salafistů, kteří si také mnou ruce. „Trumpovo vítězství je silnou fackou těm, kteří prosazují výhody demokratických mechanismů,“ tweetoval mediální mluvčí syrské džihádistické skupiny Džabhat Fatah aš-Šám.

Afghánský Taliban už vyzval nového amerického prezidenta k ústupu. „Američané by měli nastolit politiku, jejímž důsledkem nebude upírání nezávislosti a suverenity jiným národům. Především by pak měli stáhnout všechny své vojáky z Afghánistánu,“ zdůraznilo radikální hnutí. V Afghánistánu dál působí asi 10 tisíc amerických vojáků, kteří cvičí tamní bezpečnostní síly.

obrázek
Zdroj: ČT24

Trump se jako prezident umírní, míní experti

Mnozí odborníci si ale myslí, že Trumpovo protimuslimské tažení může s předvolební kampaní skončit a republikán se v Bílém domě umírní.

„Nyní, když je volební boj u konce, lze očekávat, že se Trump přikloní ke středu… Trump a jeho tým ví, že musí prokázat, že je prezidentem všech Američanů, a ne jen určitého segmentu. Teď, když je prezident, už to není o sloganech, ale o geopolitické realitě,“ míní analytik BowerGroupAsia Asrul Hadi Abdullah Sani.

Podle informací CNBC už z Trumpových stránek zmizely odkazy týkající se zákazů vstupu do USA pro další muslimy. „Je velmi nepravděpodobné, že bude Trump pokračovat v takových prohlášeních na adresu muslimů, když bude mít odpovědnost vládnout všem Američanům,“ říká ředitelka protiteroristického centra při Australském ústavu pro strategickou politiku Jacinta Carrollová.

Na druhou stranu může být pozdě na to mírnit postoje vůči muslimům, protože Trump už během své kampaně „vypustil džina z lahve“, upozornil odborník na islám Barton.