V Paříži vzniklo středisko pro přijímání migrantů

Na severu Paříže se otevřelo speciální humanitární středisko se 400 lůžky, které bude přijímat a pomáhat imigrantům. Objekt je dalším z kroků, kterými úřady chtějí předcházet improvizovaným a nedůstojným přistěhovaleckým táborům, uvedla tamní média. Brzy vznikne v metropoli další takové centrum.

Středisko se 120 zaměstnanci má denně přijímat padesát až osmdesát imigrantů, kteří do oblasti zpravidla přicházejí a kteří dosud většinou spali po ulicích v malých stanech či jen tak na zemi. Běženci budou moci provizorně bydlet v centru pět až deset dní. Dostanou lékařskou péči a rady, jak žádat o azyl a kde hledat řádné ubytování.

„Cílem je vytvořit prostředí, kde každý nový imigrant bude přivítán a získá nabídku na důstojné a lidské ubytování,“ vysvětlil novinářům představitel centra a ředitel nevládní humanitární organizace Emmaüs solidarités Bruno Morel.

Centrum mělo původně otevřít už v létě, pak se mluvilo o polovině října. Další podobné středisko má podle Morela vzniknout začátkem příštího roku na jihovýchodě Paříže. 

Francouzské úřady teprve nedávno zlikvidovaly bezpečnostně a hygienicky nevyhovující tábor u Calais. Na sedm tisíc jeho obyvatel evakuovaly do připravených záchytných středisek po celé zemi.

Minulý týden úřady podobně evakuovaly asi tři tisíce migrantů, kteří stanovali na severu Paříže. Za poslední rok se v metropoli uskutečnila třicítka podobných operací, které se týkaly celkem více než 21 tisíc běženců z Afghánistánu, Súdánu a řady dalších chudých a boji sužovaných zemí.