Trump prezidentem? Amerika je skutečně zemí neomezených možností, píšou média

Porážka establishmentu, zatěžkávací zkouška západního systému hodnot či operace na otevřeném srdci demokracie. Tak média hodnotí vítězství Donalda Trumpa ve volbách, ve kterých byl od počátku považován za totálního outsidera. Obhroublý miliardář sice po zvolení přeřadil na mírnější tón, jak ale upozorňují některá média, pokud opravdu prudce změní chování a stane se z něj uhlazený prezident Trump, dopustí se podvodu na voličích, jež ve své kampani nalákal.

Donald Trump ve volbách přemohl sebejistý establishment, jeho vítězství je ponižujícím úderem zpravodajským médiím, průzkumům mínění a vedení Demokratické strany ovládanému Hillary Clintonovou, napsal list The New York Times.

„Kdo je muž, který bude 45. prezidentem? Po půldruhém roce matoucích tweetů a neuspořádaných projevů si nemůžeme být jisti,“ konstatoval deník. „Víme ale, že je nejméně připraveným prezidentem v moderních dějinách. Víme, že svými slovy i skutky se projevil jako člověk neschopný vést mnohotvárný národ 320 milionů lidí. Víme, že politickým oponentům vyhrožoval stíháním a vězněním, že hovořil o omezení svobody tisku. Víme, že bez uzardění lže.“

Trumpovo vítězství nad Hillary Clintonovou ponechává bez odpovědi dvě nejdůležitější otázky: Jaký prezident bude a jakou zemi povede? napsal dnes list The Washington Post. Cesta kupředu je podle něj krajně nejistá.

„Hlavními tématy Trumpa jsou obchod, migrace a právo a pořádek. Ani cesta k těmto třem cílům ale nemá hmatatelný obsah. Jeho kampaň nebyla o politických programech. Byla ranou mezi oči establishmentu, americkou verzí populistických povstání proti otevřeným hranicím a globalizaci, která jsou patrná v ostatních západních společnostech,“ uvedl deník.

„Volební systém nakonec zmanipulovaný nebyl. Bývalá první dáma, senátorka a ministryně zahraničí nedokázala porazit boháče, který se v životě věnoval budování hotelů, kasin a golfových hřišť a účastnil se reality show,“ hodnotí Trumpovo vítězství web televize Fox News. „Pozornost veřejnosti se brzy přesune ke sledování, jak Trump povládne těžce rozdělené zemi s pomocí republikánského Kongresu a se zahořklou demokratickou menšinou. Bude čelit nové práci v systému, který označil za zkorumpovaný a nečestný,“ uvádí komentář.

Evropský tisk o vítězství Donalda Trumpa
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Nejen porážka Clintonové, ale ponížení celého establishmentu

„Všechno je možné,“ uvádí na titulní straně deník Die Welt, podle něhož je nynější situace experimentem na otevřeném srdci demokracie. „Volba Donalda Trumpa je největší zatěžkávací zkouškou našeho systému a západních hodnot svobody, demokracie, právního státu a lidských práv. Teď se ukáže, jak silné jsou seberegulační mechanismy moderních svobodných společností,“ je přesvědčen list, podle něhož půjde o to, zda je silnější občanská společnost, nebo muž, který vystupuje, jako by jí chtěl otřást v základech.

„Volební vítězství republikána Donalda Trumpa znamená konec západního světového pořádku, jak ho známe. Trumpismus ohrožuje západní demokracie,“ míní deník Frankfurter Rundschau, podle něhož Trump chce Ameriku zásadně změnit. Evropští politici by si podle listu měli vzít poučení z porážky demokratky Hillary Clintonové a najít přesvědčivější odpovědi na ekonomické a sociální problémy společnosti, jinak nebudou schopni dělat Trumpovi protiváhu.

„Nebyla to porážka, to bylo ponížení. Nejen pro Hillary Clintonovou, ale pro celý establishment západní politiky,“ konstatuje list Handelsblatt, podle něhož je Trumpův úspěch dosavadním vrcholem zemětřesení, jehož epicentrum leží v Evropě okolo populistů jako jsou Le Penová, Wilders nebo podporovatelé brexitu. Za vítězstvím Trumpa tak není možné vidět primárně jeho osobnost, ale spíše politickou sílu, která pochází z hlubin lidu a na níž dokázal stavět.

Týdeník Die Zeit si klade otázku, jestli americká ústava dokáže takovou sílu a Trumpa udržet na uzdě. „Světu nezbývá nic jiného, než pevně věřit, že americká ústava přestojí i tuto krizi. Přestála občanskou válku, v níž Amerika přišla o tolik lidí jako ve všech ostatních válkách dohromady,“ podotýká Die Zeit.

Výsledky amerických voleb se rozsáhle zabývají i další německé deníky. Tagesspiegel si na titulní straně klade otázku: „Máme se teď bát?“, zatímco nejčtenější deník Bild tvrdí: „Zvládneme i jeho.“

Vítězství Donalda Trumpa je osobní porážkou dosluhujícího prezidenta Obamy, píše rakouský Kurier. Připomíná, že když Trump v roce 2011 odkryl své politické ambice, Obama si z něj dělal legraci na večeři korespondentů. Během své řeči zesměšňující Trumpa představil kromě jiného fotomontáž Bílého domu – jako „změnu“, kterou by Trump vnesl do prezidentského úřadu. Teď se směje Trump, uzavírá Kurier.

Obamova představa změny, kterou by Trump přinesl do Bílého domu
Zdroj: Reuters

Francouzská média po Trumpově vítězství varují, že by se něco podobného mohlo podařit příští rok i pravicové populistce Marine Le Penové. Výsledek voleb je vyústěním pocitu mnohých Američanů, že vedoucí politici je opustili a že je potřeba zásadní změna. „To je také to, co vedlo k vítězství brexitu v Británii a co všude živí extremistické hlasy, a to i ve Francii,“ uvedl deník La Croix.

Trumpův úspěch otřásá základy současného politického systému. „Nyní je možné vše, včetně příchodu nové populistické vlny do Francie v roce 2017,“ připouští list L'Opinion. Všude dochází k ústupu progresivních sil a nárůstu agresivního nacionalismu. „Lze dobře cítit, že jde o něco hlubšího,“ varuje deník Libération.

Pokud Trump skutečně změní rétoriku, znamená to, že podvedl voliče

„Ačkoliv nevíme, co máme od Trumpa čekat (jedna věc je jeho předvolební rétorika a druhá, až usedne v Bílém domě), jisté je, že stojíme na začátku nové éry, které bude dominovat nejistota,“ napsal slovenský list Pravda. Trumpovo vítězství podle něj v Evropě posílí krajní pravici a starý kontinent se musí připravit na to, že Spojené státy již nebudou garantovat jeho bezpečnost, jak na to byl dosud zvyklý.

„Pokud se (Spojené státy) uzavřou do sebe a přestanou se angažovat ve světě, tak rozmazlení Evropané až pak zjistí, že jim vlastně vděčí za svůj blahobyt,“ dodala Pravda.

Deník Hospodárske noviny poukázal na obrat v Trumpových vyjádřeních po zvolení hlavou státu ve srovnání s jeho předvolební kampaní. „Hned v prvním projevu po zvolení dramaticky změnil rétoriku a z bezohledného křiklouna se najednou stal šampionem v korektnosti. Pochválil Clintonovou, která ještě donedávna patřila do vězení. Najednou chce mít Spojené státy otevřené a přátelské vůči všem občanům bez ohledu na rasu, národnost a náboženství,“ poznamenal list. Dodal, že pokud Trump skutečně dramaticky změní kurz, bude třeba říct, že se dopustil podvodu na voličích. Pokud by ovšem vykonal, co navyprávěl před volbami, znamenalo by to pro svět katastrofu.

List Sme napsal, že Spojené státy jsou zemí neomezených možností. „To, o čem se nám před několika měsíci ani nezdálo, se stalo realitou. Kandidát, jehož vstup do hry působil jako špatný žert, nevkusný podobně jako jeho okázalá ofina, bude obývat Bílý dům,“ uvedl deník. Situace podle něj připomíná takzvaný brexit, který „všichni rozumní lidé“ pokládali za nerozumnou a méně pravděpodobnou možnost, jež se nakonec stala bolestně reálnou, až to překvapilo i její zastánce.

Přešlap Newsweeku

Úsměvné reakce způsobil přešlap vydavatelství časopisu Newsweek, který byl připraven na obě varianty výsledku voleb. Do distribuce se ovšem omylem dostalo vydání informující o zvolení „Madam prezidentky“.  Podle odhadů bylo do trafik po celých Spojených státech odesláno na 125 000 výtisků oznamujících, že USA mají v čele první prezidentku. Prodat se stihlo jenom sedm kusů, které se podle všeho stanou sběratelským unikátem.