AI: Muži v iráckých uniformách mučili a zabíjeli civilisty u Mosulu

Skupina mužů v uniformách iráckých policejních jednotek mučila a zabila až šest civilistů ve vesnici jižně od Mosulu. Informovala o tom organizace Amnesty International (AI). Jde o první takovou zprávu od začátku operace s cílem osvobodit Mosul od Islámského státu (IS). Mluvčí iráckého ministerstva vnitra ale jakékoli násilí na civilistech popřel. Řekl, že vojáci dodržují humanitární i mezinárodní zákony. Zprávu odmítl i irácký premiér.

Skupina civilistů byla u Mosulu zadržena a později zastřelena v souvislosti s údajnými vazbami na radikály z IS, sdělila AI. Její výzkumníci navštívili místa, kde údajně došlo k mimosoudním popravám poté, co bojovníci IS ustoupili a vzali s sebou stovky žen, dětí a starších lidí. Ty zřejmě hodlají využít jako lidské štíty.

Skupině deseti mužů a jednomu šestnáctiletému chlapci se podle informací AI podařilo uniknout, načež se 21. října dobrovolně odevzdali do rukou osob v iráckých uniformách v oblasti Nus Talu u Mosulu. Poté, co na místo dorazily posily, odvedli údajní Iráčané muže pěšky na opuštěné pouštní prostranství.

Tři muže pak oddělili od skupiny, brutálně je zbili a zastřelili. Jejich ostatky se našly na tom samém místě o pět dnů později, píše AI. Tělo čtvrtého muže, jehož tito lidé v uniformách odvedli v poutech, se našlo téměř o týden později. Další vystavené tělo se zavázanýma očima objevili u továrny na síru. Mladý muž byl podle AI zastřelen.

Šestou obětí je pak muž, který byl zřejmě zabit ve chvíli, kdy se snažil osobám v policejních uniformách ukázat, že u sebe nemá žádné výbušniny.

„Když začala vojenská operace v Mosulu, premiér Hajdar Abádí dal jasně najevo, že násilí ze strany iráckých ozbrojených sil a jejich spojenců se nesmí tolerovat. Nyní je čas, aby to dokázal,“ řekla zástupkyně ředitele pro výzkum v Bejrútu Lynn Maaloufová z AI s tím, že irácké úřady musí tyto zprávy o mimosoudních popravách začít okamžitě vyšetřovat.

Irácký premiér Hajdar Abádí zprávu Amnesty International popřel. Uvedl, že členy Islámského státu pozabíjeli místní obyvatelé, nikoli vládní jednotky. Lidskoprávní organizace podle něj šíří svými zprávami mezi Iráčany strach a ponese odpovědnost za vysídlení lidí, kteří kvůli tomu budou utíkat ze svých domovů.

Oblast kolem Mosulu opouštějí desetitisíce lidí

Samotný Mosul je už téměř obklíčen. Irácké speciální jednotky nedávno vstoupily do východních předměstí. Kvůli bojům o město uprchlo za poslední tři týdny ze svých domovů přes 41 tisíc Iráčanů.

Mosulská ofenziva trvá od 17. října a jen od začátku tohoto týdne přibylo mezi uprchlíky sedm tisíc lidí. Počet běženců se postupně zvyšuje s tím, jak se irácké jednotky blíží k obydleným místům. K těm nejhustěji osídleným se ale zatím nedostaly.

Uprchlíci z Mosulu
Zdroj: Zohra Bensemra/Reuters

Radikálové v Mosulu podle svědků mezitím stále prosazují svůj výklad islámu. Na jedné křižovatce vystavili ukřižovaná těla pěti mladých mužů, kteří podle IS předávali informace nepříteli. IS tak dává občanům Mosulu najevo, že je stále pánem situace, i když už přišel o část území na východě města.

V Mosulu zůstává podle odhadů asi 1,5 milionu civilistů. Proti radikálům stojí koalice irácké armády, policie, kurdských a šíitských milicí o síle 100 tisíc lidí.