Aktivisté: Nálet koalice vedené Američany zabil skupinu civilistů u Rakká

Nejméně šestnáct civilistů zemřelo při náletu koaličních sil vedených Spojenými státy poblíž syrského města Rakká. Oznámila to agentura Reuters s odkazem na Syrskou organizaci pro lidská práva. Koalice prohlásila, že možný incident prověří. Nálety jsou mířeny na Islámský stát (IS), který má Rakká pod kontrolou.

„Nejméně šestnáct civilistů, mezi nimi šest žen a jedno dítě, bylo usmrceno při náletech severně od Rakká,“ sdělila Syrská organizace pro lidská práva. Vesnici mají pod kontrolou bojovníci IS, stejně jako Rakká.

Koalice poskytuje vzdušnou podporu kurdsko-arabským Demokratickým silám Sýrie (SDF) při operaci, která odstartovala o víkendu a jejímž cílem je vyhnat IS z hlavní syrské bašty džihádistů. Rakká je v rukou IS už přes dva a půl roku.

Druhou islamistickou baštou zůstává severoirácký Mosul. Proti radikálům tam vedou už dva týdny pozemní ofenzivu irácké a kurdské síly. Rovněž u Mosulu pomáhá armádě a milicím mezinárodní koalice.

Syrští aktivisté tvrdí, že od začátku spojeneckých náletů v Sýrii před dvěma lety zemřelo už 600 civilistů, koalice přiznává ale jen smrt 55 lidí v Sýrii i Iráku.

Lidskoprávní organizace Amnesty International přitom tvrdí, že jen při třech leteckých úderech u Manbidžu severovýchodně od Rakká zemřelo mezi červnem a červencem 2016 asi sto osob.