Nefunkční stroje či zastrašování? Komise mírní vášně doprovázející volby

Z některých míst USA byly během noci hlášeny problémy komplikující voličům hlasování. Někde prý šlo o problémy se stroji, jež si vynutily dlouhé čekání, jinde si voliči stěžovali na praktiky hraničící se zastrašováním. Podle pracovníků volební komise prý ale nelze mluvit o cíleném pokusu manipulovat, napsala agentura AP.

S obtížemi se setkali například voliči v Severní Karolíně, kde nefungující stroj ověřující voličské registrace donutil místní pracovníky k manuálnímu ověřování, což vedlo ke zdržení v řádu několika desítek minut.

Skupina Democracy North Carolina, která hájí občanská práva, se obrátila na soud, aby v Durhamském okrese byl závěr voleb posunut za oficiálních 21:00 místního času, a to právě kvůli problémům s hlasováním. O prodloužení mezitím rokuje volební komise.

K výměně dotykových volebních přístrojů za papírové lístky byli zase nuceni kvůli výpadku strojů sáhnout v Utahu, kde se lidé rovněž u voleb zdrželi výrazně déle.

V jedné ze škol, která slouží jako volební místnost na předměstí texaského Houstonu, se porouchal počítač, což dočasně donutilo úředníky přesměrovat voliče do jiného volebního střediska vzdáleného přes tři kilometry daleko.

Případy údajného zastrašování hlásí podle listu The Washington Post lidé z okresu Miami-Dade na Floridě, kde prý před volebními místnostmi kdosi „agresivně křičel do megafonů“. O podobných případech informovala média z Floridy již během předčasného hlasování.

Představitelé Demokratické strany ale uvedli, že ve volebních místnostech nikde v USA neviděli žádné systematické vyvíjení nátlaku na voliče. Organizace hájící občanská práva nicméně uvedly, že zaznamenaly přes dvacet tisíc telefonátů voličů, kteří si stěžovali na zastrašování.

Hlasování bylo prodlouženo v jedné z volebních místností ve městě Grand Prairie v Texasu, kde zemřel z přirozených příčin člen volební komise. Hlasovat zde nebylo možné asi dvě hodiny.

Kolorit každých voleb, mírní emoce zástupci komisí

Problémy, které se vyskytly, doprovázejí prakticky každé volby, uvádí AP. Ve voličských seznamech občas některé jméno chybělo, v několika okrscích vypadly počítače a voliči museli za hlasováním daleko cestovat, v jiných zdržovalo volební proces složité ověřování totožnosti a tvořily se dlouhé fronty. Žádné náznaky machinací, které by jakkoli ovlivnily výsledek, ale podle volebních komisí patrné nejsou.

V Missouri a Utahu museli voliči čekat ve frontě až několik hodin. Na Floridě jistá volička Donalda Trumpa zaútočila pepřovým sprejem na stoupence Hillary Clintonové. Drobné potyčky mezi voliči jsou hlášeny i z Michiganu. „Každý očekával masové zastrašování voličů, ale nic takového se nestalo,“ řekla novinářům Wendy Weiserová z newyorské univerzity. 

Donald Trump volil ve státě New York
Zdroj: Carlo Allegri/Reuters

Donald Trump na předvolebních mítincích mnohokrát opakoval, že americký volební systém je zmanipulovaný a straní „kandidátce establishmentu“ Hillary Clintonové. Například v úterním telefonickém rozhovoru s televizí Fox News bez bližších podrobností řekl, že má zprávy z některých míst o tom, že probíhají manipulace s volebními stroji ve prospěch demokratů. Na otázku, zda uzná výsledky voleb, odpověděl, že nejprve musí „zjistit, jak to probíhalo“.

Na volby ve Spojených státech dohlíží Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Koordinátorka pozorovatelské mise Christine Muttonenová Trumpa zkritizovala za jeho výroky o možném zfalšování výsledků hlasování.

„Takovéto spekulace jsou pro politiku velmi škodlivé,“ řekla Muttonenová rakouské rozhlasové stanici Ö1. „Neoprávněné, plamenné a kontroverzní spekulace vždy oslabují demokracii,“ dodala expertka OBSE.