Na jihu Slovenska se srazil vlak RegioJetu s kamionem

Události: Nehoda vlaku Regiojetu na Slovensku (zdroj: ČT24)

Při nehodě vlaku RegioJet na jihu Slovenska bylo zraněno jedenáct lidí. Souprava českého dopravce se na železničním přejezdu na regionální trati z Bratislavy do Komárna srazila s kamionem.

Podle mluvčího RegioJetu Aleše Ondrůje si nehoda vyžádala ošetření 11 cestujících s lehkými poraněními a vážné zranění řidiče kamionu. Hasiči původně informovali o osmi zraněných.

Při srážce byla poškozena souprava vlaku, která po nárazu do nákladního vozu vykolejila. Zatím není známo, z jakých důvodů vjel 41letý řidič maďarského kamionu s nákladem obilí na přejezd v době, kdy tudy projížděl vlak.

K havárii došlo u obce Zemianska Olča. RegioJet, který zde zajišťuje státem dotovanou vlakovou dopravu, nasadil kvůli zablokované trati náhradní autobusovou dopravu.

Za poslední půlrok je to už třetí nehoda vlaku s kamionem na inkriminované trati. Již předchozí nehody způsobily vyřazení dvou motorových jednotek RegioJetu, což vedlo ke snížení přepravní kapacity vlaků na trati.

Srážka vlaku RegioJet s kamionem
Zdroj: ČTK/Hasičský a záchranný zbor

Právě na nedodržování státem objednaných kapacit ze strany RegioJetu upozornilo v říjnu slovenské ministerstvo dopravy. RegioJet tehdy uvedl, že na regionální trať mezi Bratislavou a Komárnem nasadí velkokapacitní soupravu, která podle něj sice nahradí dvě havarované motorové jednotky, ale nevyřeší problém nedostatečné kapacity vlaků v souvislosti s nárůstem počtu cestujících.

K nejvážnější nehodě RegioJetu na slovenských tratích došlo letos 16. září, kdy se vlak na přejezdu ve Velkém Mederu srazil s kamionem. Zraněno bylo 37 lidí. Těžce zraněného strojvůdce museli hasiči vystříhat z lokomotivy. Po více než třech týdnech svým zraněním podlehl.