Mimozemšťané, či sněhosauři? Obyvatele Sibiře zaskočily obří sněhové koule

Netradiční podívaná se naskytla obyvatelům Sibiře, kteří nedávno na pobřeží Obského zálivu objevili tisíce obřích sněhových koulí. Přírodní útvary pokryly úsek dlouhý osmnáct kilometrů. Některé z nich měří metr v průměru.

Gigantické sněhové koule vznikají během vzácného jevu, kdy uvedou voda a vítr do pohybu malé kousky ledu, které se začnou kutálet a nabalují na sebe okolní hmotu, přičemž výsledkem jsou útvary od velikosti tenisového míčku až po metrové obry.

Lidé žijící v sibiřské obci na poloostrově Jamal, kteří útvary objevili, tvrdí, že nikdy nic podobného neviděli. Podle listu The Moscow Times se koule objevily zhruba před dvěma týdny. Od té doby se oblast stala atraktivním místem pro nadšené fotografy.

„Všichni jsme byli velmi překvapení. Mnoho lidí tomu uvěřilo, až když to uviděli na vlastní oči,“ řekla jedna z místních žen listu Siberian Times. „Nikdy předtím k tomu nedošlo. Ani nebylo tolik sněhu, aby vznikly,“ dodala.

Stejné koule ale byly spatřeny třeba v prosinci 2014 ve Finském zálivu nebo v prosinci 2015 na jezeře Michigan, napsal na webu zpravodajský kanál Ura.ru.

Snímky obřích koulí vyvolaly řadu reakcí na internetu. Jeden ze čtenářů zpravodajského serveru TJournal žertoval, že „brzy napadnou poloostrov vylíhnutí sněhosauři“.

Fascinované komentáře se objevovaly i pod videem zveřejněným na Facebooku RT. „Konec světa se blíží,“ podotkl jeden z uživatelů. Další zmiňovali mimozemšťany, jiní ale upozorňovali, že nejde o až tak neobvyklý jev.

Vydáno pod