Zkáza slavných bílých útesů v Anglii. Ustupují desetkrát rychleji než dřív

Slavné bílé útesy na jižním pobřeží Anglie se rozpadají desetkrát rychleji, než v posledních sedmi tisíci letech. Britskou chloubu ničí eroze, kterou přiživují stále silnější bouře, ukázala nová studie. Změna klimatu bude přitom proces dál urychlovat, píše britský Telegraph.

Slavné křídové útesy Beachy Head a Seaford Head ve Východním Sussexu, jež jsou staré 90 milionů let, ubývají v posledních 150 letech rychlostí 22 až 32 centimetrů za rok. V posledních sedmi tisících letech to přitom bylo jen dva až šest centimetrů, varují vědci.

Příčinou jsou hlavně tenčící se pláže a stále silnější bouře, které napomáhají urychlení procesu. Změna klimatu tento efekt navíc do budoucna bude umocňovat, tvrdí experti z Univerzity v Glasgow pod vedením doktora Martina Hurtse.

„Zřetelný rozdíl nás velmi překvapil. Když máte před útesem širokou pláž, dokáže energii z vln odrážet, takové pláže ale zmizely,“ řekl Hurst listu The Guardian.

Velká Británie nemůže nechat otázku eroze útesů tváří v tvář oteplování světa nevyřešenou. Když jednou útesy ustoupí, jsou pryč nadobro.
Dylan Rood
spoluautor studie

Vědci věří, že studie zveřejněná v předním americkém odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences pomůže do budoucna lépe předvídat, jaký vliv bude mít na pobřeží změna klimatu. „Naše pobřeží se bude měnit v důsledku vzestupu mořské hladiny a zvýšenou intenzitou bouří,“ řekl BBC Hurst.

Úřady východního Sussexu se snaží pláže zachránit, na místo dopravují písek a štěrk. „Musíme si uvědomit, že když zachráníme jednu pláž, řetězový účinek se projeví někde jinde,“ podotkl Hurst.

Jeho tým odhadl tempo eroze prostřednictvím výzkumu množství izotopu beryllia v horninové platformě pod útesy. Tento izotop se tvoří v prvních pár metrech skály, když je zasažena kosmickým zářením.

Čím je záření vystavena déle, tím je koncentrace izotopu vyšší, což umožňuje odhadnout, jak rychle bude útes ustupovat.