Není cesty zpět, respektujte brexit, vyzval ministr pro odchod britské poslance

Výsledky červnového referenda jsou nezvratné a je třeba je respektovat, zdůraznil britským poslancům ministr pro odchod z EU David Davis. Vláda má podle něj povinnost zajistit, aby na brexit došlo. Ke spuštění celého procesu prý dojde podle plánu – tedy do konce března. Britský nejvyšší soud nedávno rozhodl, že s tím musí vyslovit souhlas parlament.

Konzervativní vláda premiérky Theresy Mayové se proti verdiktu trojice soudců odvolala k celému nejvyššímu soudu, který se věcí bude zabývat v prosinci. Mayová ale zdůraznila, že chce článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu z EU aktivovat v březnu, a zahájit tím dvouleté období jednání o nové podobě vztahů s Unií.

Stínový ministr pro odchod, labourista Keir Starmer, apeloval na to, aby parlament o otázce brexitu hlasoval, protože jde o „suverénní“ instituci, která musí mít nadále kontrolní funkci. Aktivisté, kteří se obrátili na nejvyšší soud, zase upozornili na zásadní význam parlamentu pro fungování demokracie.

Odpůrci brexitu doufají, že parlament pomůže odchod z EU zablokovat nebo přinejmenším předejít jeho „tvrdé“ variantě. Investiční manažerka Gina Millerová poznamenala, že Mayová nemůže zahájit brexit bez parlamentu, neboť „nežijeme v ubohé diktatuře“. 

Davis ale poslancům řekl, že už není cesty zpět, žádné další referendum se tedy konat nebude. Oznámil zároveň, že vláda má v plánu parlamentní hlasování o začlenění unijní legislativy do britského práva, než země Unii opustí. Takový krok podle něj „poskytne záruky pracovníkům, podnikatelům i spotřebitelům“.

Ministr pro odchod hájil skutečnost, že vláda o svém vyjednávacím postupu zatím nezveřejnila mnoho informací. Zopakoval, že pokud by tak učinila, mohlo by to ohrozit úspěch rozhovorů. V příhodné době ale kabinet zveřejní, jakým způsobem chce zachovat přístup Británie na jednotný evropský trh, ujišťoval Davis zákonodárce.

Některé labouristické poslance ale obvinil z toho, že chtějí „zmařit a zvrátit“ výsledek červnového referenda a zničit vyjednávání premiérky.