Nálože na silnici zabily u Mosulu sedmnáct civilistů prchajících před islamisty

Bitva o Mosul: Islámský stát zadržuje v zajetí stovky žen a rekrutuje děti (zdroj: ČT24)

Exploze dvou náloží na silnici, kudy projížděl konvoj s iráckými rodinami prchajícími před bojovníky Islámského státu (IS), zabila v pátek nejméně sedmnáct civilistů a jednoho policistu. Výbušniny nastražili neznámí útočníci. Informovala o tom irácká policie. Lidé utíkali z města Havíja, které obsadili džihádisté a které leží jižně od Mosulu. Tam stále pokračují boje mezi iráckými silami a IS.

Irácké speciální jednotky prohledávaly budovy v předměstích Mosulu, ze kterých v pátek vytlačily ozbrojence IS.

Od rána také pokračují boje o další části města. Obě strany pálí z minometů a automatických zbraní. Irácké síly navíc zapojily dělostřelectvo. Podle agentury Reuters dochází v obytných čtvrtích také k soubojům odstřelovačů.

Iráčtí bojovníci se přiblížili už jeden a půl kilometru od centra Mosulu. Zlikvidovali několik automobilových bomb, více než devět vozů i sebevražedné atentátníky.

„Jsme v sousedství čtvrti Intisar. Náš nepřítel, jak můžete vidět, byl poražen. Naše jednotky vyčistily místo od jakýchkoli výbušných zařízení a od vojenského vybavení zapomenutého islamisty,“ popsal generálporučík Kassem Jassim Nazzal.

Bojovníci iráckých jednotek
Zdroj: EPA/Ahmed Jalil

V Mosulu probíhají nejintenzivnější boje

Pouliční boje jsou od pátku nejintenzivnější od zahájení operace na dobytí Mosulu před třemi týdny. Od pátku podle agentury AP přišlo o život nejméně sedm iráckých vojáků.

Bojovníci IS, kteří si z Mosulu udělali svou baštu na severu Iráku, své pozice podle očitých svědků urputně brání. V ulicích města vykopali příkopy a postavili barikády. Z jižního okraje východního předměstí, které bylo dobyto v úterý, vytlačili irácké vládní jednotky.

Islamisté zadržují stovky žen

V Mosulu je stále kolem milionu civilistů, což znesnadňuje postup vládních jednotek. Před frontovou linií se často objevují civilisté mávající bílými vlajkami. Islamisté v oblasti podle informací OSN nuceně rekrutují malé chlapce, ve městě Tal Afar zadržují stovky žen a přesunuli tam až 1600 lidí, patrně jako lidské štíty proti leteckým úderům.

„Máme zprávy, že radikálové drží v zajetí skoro 400 žen. Od 17. října také údajně násilně rekrutují děti ve věku od devíti nebo desíti let jako bojovníky k obraně Mosulu,“ uvedla mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva Ravina Šamdasaniová.

Ofenziva u Mosulu začala 17. října a je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílí se na ní přes 25 tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic. Ze vzduchu je podporují letouny mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy.