Boj o klíčové státy. Je nebezpečný, řekla Clintonová o Trumpovi. Ten varoval vojáky

Zpravodaj ČT: Pokud Trump nevyhraje na Floridě, jeho šance jsou nulové (zdroj: ČT24)

Američtí prezidentští kandidáti do poslední chvíle přesvědčují voliče v klíčových státech. Poprvé od července veřejně vystoupila Trumpova manželka Melania, která slíbila, že by se jako první dáma ráda angažovala v boji proti šikaně na sociálních sítích. Jeho dcera Ivanka zase přesvědčovala New Hampshire, že republikán srovná platy mužů a žen. Sám Trump zpochybňoval před vojáky vůdcovské schopnosti své soupeřky, zatímco demokratka Hillary Clintonová kritizovala jeho charakter.

Americké průzkumy naznačují velmi těsný výsledek voleb, které se konají v USA už 8. listopadu. Podle nejnovější sondáže listu The Washington Post a televize ABC News Clintonová vede o tři procentní body.

Předčasně už hlasovalo přes 30 milionů Američanů ze 38 států. Nakonec ale rozhodnou takzvané swing states, tedy státy, kde jsou šance Republikánské a Demokratické strany tradičně vyrovnané.

Trump: Potřebujeme někoho pracovitého, ne problémové Clintonovy

Jedním z nich je i Florida. Miliardář tam voličům připomněl nové vyšetřování dalších nalezených e-mailů u spolupracovnice Clintonové, o němž nedávno informoval úřad FBI. „S Clintonovými se to opakuje – vzpomínáte na žalobu a problémy. To není to, co potřebujeme. Potřebujeme někoho, kdo je ochoten pracovat,“ zdůraznil Trump. 

„Nemá žádné právo se o tu funkci ani ucházet. Ale teď má větší problémy. Pokud by vyhrála, znamenalo by to pro naši zemi dosud nevídanou ústavní krizi, která by ochromila fungování vlády. Velmi pravděpodobně by byla mnoho let vyšetřovaná a nakonec by podle mého soudu skončila před soudem,“ konstatoval miliardář.

Trump vytváří atmosféru, že kdyby Clintonová vyhrála, tak by se ji republikáni pokusili kvůli e-mailové aféře odvolat. To vytváří nebezpečnou situaci, kdy by část voličů nepřijala její vítězství jako legitimní výhru a povolební stav by mohl být ještě složitější než vyhrocená kampaň.
Daniel Anýž
redaktor Newsweeku

Na mítinku v severokarolínském městě Selma varoval před představou své sokyně jako vrchní velitelky americké armády. Několika desítek válečných veteránů, které si pozval na pódium, se zeptal, zda si ji dovedou představit „jako svého šéfa?“ „Nemyslím si to,“ odpověděl si sám.

Severní Karolína je mimořádně důležitá, pokud chce Donald Trump zvítězit, tak musí vyhrát v Severní Karolíně a na Floridě. Z předčasného hlasování víme, že demokraté vedou v Severní Karolíně i v Nevadě, republikáni zase vedou na Floridě a v Ohiu.
Martin Řezníček

Miliardářova manželka chce bojovat proti kyberšikaně

Melania ve čtvrtek v projevu na předměstí pensylvánské Filadelfie mluvila o tom, že je imigrantkou a matkou a její muž by udělal z Ameriky spravedlivou zemi.

Slíbila, že by jako manželka prezidenta pracovala na zlepšení internetové kultury. To, co se mnohdy děje na sociálních sítích, je podle ní příliš drsné. Nikdo by neměl na nikoho útočit kvůli jeho vzhledu nebo inteligenci, míní Trumpova žena.

„Nikdy to není v pořádku, když jsou dvanáctiletá dívka nebo chlapec zesměšňováni, šikanováni nebo napadáni. Je hrozné, když se to stane na hřišti, naprosto nepřijatelné ale je, aby to dělal někdo anonymně na internetu, musíme najít lepší způsob, jak spolu komunikovat,“ řekla Melania. O tom, že Trump na Twitteru běžně útočí na své politické protivníky, novináře a kritiky, se přitom nezmínila.

Melania Trumpová
Zdroj: Mark Makela/Reuters

Clintonová si na mítink v severokarolínské metropoli Raleigh vzala na pomoc svého někdejšího konkurenta z primárek Bernieho Sanderse, který je velmi oblíben zvláště mezi mladými levicově smýšlejícími voliči.

Clintonová zdůraznila Trumpovu neúctu k ženám

Bývalá první dáma se snažila zdůraznit jednotu své strany a prohlásila, že volby jsou „mnohem větší zábava“, když je se Sandersem „na stejné lodi“. Trumpa, jenž cílí především na nespokojené bělošské voliče, nařkla z toho, že skrytě razí ideu nadřazenosti bílé rasy a láká do svého tábora voliče považující tuto myšlenku za normu.

Clintonová celkově zdůrazňovala Trumpův špatný charakter, připomněla jeho negativní vztah k ženám a obvinila svého rivala z toho, že láká své stoupence na nenávist. „To kandidát jedné z hlavních stran nikdy předtím nedělal. Pokud by Trump vyhrál, budeme mít vrchního velitele, jehož myšlenky jsem neuvěřitelně nebezpečné,“ podotkla demokratka.

„Je rozumné si přiznat, že věci se změní. Ale změna je součástí života. Otázkou zůstává, jakou změnu uvidíme. Jestli budeme tvořit silnější, spravedlivější a lepší Ameriku, nebo jestli se budeme bát sebe navzájem a bát se o svou budoucnost?“ dodala exministryně zahraničí.

Bojovalo se i o další státy, kde není podpora voličů jasná pro jednu či druhou stranu. Prezident Barack Obama vyrazil přemlouvat zvláště mladé voliče pro podporu své bývalé ministryně zahraničí na Floridu a jako již mnohokrát se opřel do Trumpa, který podle něho „poškodí naši demokracii“.

Prezidentské volby i s primárkami trvají rok a půl, volí se ještě Kongres a část Senátu. Je tu tedy prakticky permanentní kampaň. Ve volebních štábech i na shromážděních vidíme, že lidé jsou unavení, znechucení agresivitou kampaně a tím, jak dlouho trvá.
Martin Řezníček

Florida, jež má nejvíce (29) volitelů z nerozhodnutých států, se podle posledních průzkumů vrátila od dřívější podpory Clintonové ke zcela vyrovnanému stavu.

Viceprezidentský kandidát demokratů Tim Kaine pro změnu vyrazil do Arizony, kde se projevem ve španělštině snažil přesvědčit k účasti u voleb zdejší sílící hispánskou populaci, která by podle anket mohla tradičně republikánský stát převážit na stranu demokratů.