V Soulu „padají hlavy“, tisíce demonstrantů ale chtějí tu prezidentčinu

Jihokorejci demonstrují. Chtějí, aby prezidentka odstoupila (zdroj: ČT24)

V jihokorejské metropoli v noci pokračovaly protesty proti prezidentce Pak Kun-hje. Lidé se shromáždili v centru Soulu se svíčkami v rukách a transparenty, které ji vyzývají k rezignaci poté, co se zjistilo, že své známé a bývalé poradkyni dovolila zasahovat do státních záležitostí. Prezidentka ale odstoupit nehodlá – místo toho odvolala dva ministry i premiéra a na posty už jmenovala jejich nástupce.

Bývalá poradkyně prezidentky je dcerou šéfa sekty

První jihokorejská prezidentka čelí skandálu kvůli své známé a bývalé poradkyni Čche Son-sil. Ta je dcerou náboženského představitele Čche Te-mina, který se prohlásil za hlavu sekty zvané Víra věčného života. Tento šestkrát ženatý muž se stal mentorem Pak Kun-hje, když byla v roce 1974 zavražděna její matka.

Tvrdil tehdy, že měl sen, v němž ho zavražděná prosila, aby pomáhal její dceři. Když Čche Te min v roce 1994 zemřel, získala vliv na nynější prezidentku i jeho dcera, jež si kvůli tomu vysloužila přezdívku Rasputin v sukních. Podle jihokorejských zdrojů zasahovala do státních záležitostí, i když neměla žádnou oficiální funkci. Podle některých měla i vydírat velké podniky – podezřelá je i z korupce a praní špinavých peněz.

Policie už na Čche Son-sil vydala zatykač, stejně jako na dalšího bývalého prezidentčina spolupracovníka An Čong-beoma, jehož zadržela a nyní jej vyslýchá. „Každý den se v médiích objevují nové důkazy. Proto jsou lidé tak naštvaní a chtějí, aby prezidentka odstoupila z funkce. Jsme z toho opravdu zklamaní, hluboce nás to ranilo,“ podotkl jeden z protestujících.

Protesty v Jižní Koreji
Zdroj: ČTK/AP/Ahn Young-joon

Prezidentka čelí kritice za změny ve své administrativě

Jihokorejská prezidentka ale místo toho odvolala dosavadního premiéra i ministra financí a jmenovala jejich nástupce. Předseda vlády ve funkci skončil údajně kvůli současné situaci. „Prezidentka se rozhodla provést změny ve vládě, a to konkrétně na pozicích premiéra, ministra financí a ministra bezpečnosti a veřejné správy. Předsedou vlády byl nově jmenován Kim Pjong-Čun,“ oznámil vládní mluvčí Jung Youn-kuk.

Pak Kun-hje už koncem října čelila kritice za to, že odvolala deset vysoce postavených členů své administrativy. „Mladí lidé stále narážejí na to, že společnost je plná nespravedlnosti a že nezáleží na tom, jak tvrdě studují nebo pracují. Tenhle skandál akorát přilil olej do ohně. To už nemůžeme tolerovat,“ konstatoval jeden z demonstrantů.

Popularita hlavy státu se kvůli skandálu propadla na rekordní minimum – k rezignaci už ji vyzvala i část opozice. Organizátoři plánují s protesty pokračovat až do 12. listopadu.